Doorgaan naar artikel

‘Met drogere pot frequenter druppelen’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden is het personeel begin week 2 druk met het planten.

De 7 hectare met groene paprika is opnieuw vol gezet met het ras Frazier. Ton Noorland is tevreden over het plantmateriaal. “De buitenomstandigheden zijn echt heel donker geweest, maar de planten hebben onder lampen gestaan. Gelukkig geven ze wat lichtere buitenomstandigheden op voor de komende dagen. Je hebt altijd wel een overgang van de opkweek naar de eigen tuin, waarbij de planten even moeten wennen. Maar als je van echt lichte omstandigheden bij de plantenkweker naar echt donker in de kas zou gaan, dan komt de man met de hamer langs bij de planten. Maar daar zijn we nu niet bang voor.”

Temperatuur opbouwen

Tijdens het planten houdt Noorland een vaste temperatuur aan van 20 graden Celsius. De twee dagen erna wordt de temperatuur elke dag met een graadje opgebouwd, zodat de etmaaltemperatuur rond de 21 tot 21,5 graden uitkomt. De instelling van 22 graden op de dag en 20 in de nacht wordt daarna ongeveer tien dagen vastgehouden, waarna hij aan de hand van de gewasstand kijkt wat de planten daarna nodig hebben.

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Enkel scherm overdag

Er is een dubbel helder schermdoek aanwezig. “We streven er naar om overdag maximaal één schermdoek dicht te hebben. Bij heel koud weer en een maximale pijpvraag overdag houden we wel allebei de doeken dicht, maar daar worden we niet echt gelukkig van als dat nodig blijkt.” Als in een ietsje later plantstadium de zon weer sterker wordt, gaan beide schermdoeken open op de dag. “Maar nu is het eerst zorgen dat de groeiomstandigheden goed zijn, om de plant goed in te laten wortelen.”

Droger pot-type

Omdat er een droge pot wordt gebruikt, is de watergift in het begin wat frequenter. “We kiezen heel bewust voor die drogere pot. Daar hebben we al jaren goede ervaringen mee. In de rest van de teelt ben je dan veel minder gevoelig voor narigheid met schimmels. Maar in het begin moet je de plant met zo’n droog type pot wel helpen door frequenter water te geven, totdat de wortels goed in de mat zitten.” Met mooi weer kan dat extra vaak druppelen een week duren, met donker weer acht tot negen dagen. “Afhankelijk van hoe snel het inwortelen gaat.”

Biologisch starten

De teeltwisselingsperiode was behoorlijk lang en de vorige teelt is qua plagen schoon geëindigd. Het risico op plagen bij de start van de nieuwe teelt is daardoor gering. De eerste weken worden de vangplaten goed in de gaten gehouden.

“Als we twee weken lang geen trips hebben gevonden, dan starten we direct biologisch. We slaan een preventieve bespuiting dan over. Je wilt toch proberen geen middelen te gebruiken als het niet echt hoeft. En het is onze ervaring dat montdorensis het zo snel en goed oppakt.” Met luis kan geen risico genomen worden. Daar wordt wel direct preventief biologie tegen ingezet.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Ton Noorland

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin