Doorgaan naar artikel

‘Met de natuur mee telen’

Het vastzetten van de paprikaplanten is in week 4 afgerond. Foto: Herbert Wiggerman premium

Het vastzetten van de paprikaplanten is in week 4 afgerond. Foto: Herbert Wiggerman

Op de twee locaties van firma Duijnisveld in Nieuwveen is tussen 4 en 20 december alles weer vol geplant met rode paprika’s van het ras Alzamora.

De planten van zaaidata tussen 20 oktober en 1 november groeien goed weg. In week 4 wordt het vastzetten van alle planten afgerond.

Het merendeel staat in een traditioneel vierstengelsysteem, met 8,2 stengels per vierkante meter. Ruud Duijnisveld: “Die stengeldichtheid is vrij fors, maar wij hebben daar goede ervaringen mee. Het is wel meer werk qua touw hangen, toppen en indraaien. De plant blijft in de zomer daarentegen wel wat sterker, en het geeft meer productie en kwaliteit.” Op ongeveer een kwart van het areaal worden nog drie stengels aangehouden, omdat dit beter uitkomt voor het daar aanwezige druppelsysteem. De stengeldichtheid is er 6,8/m2.

Meer zonlicht tijdens zetting

De start van de teelt vond plaats onder lichtarme buitenomstandigheden. “December was erg donker. We hadden elke week minder dan duizend Joules per week. Normaal is dat echt een uitzondering.”

Gelukkig is het de laatste week van januari weer lichter geworden. Dat komt goed uit, nu het gewas tegen zetting aanzit. “In de vroegste zaaiing zijn de planten al leuk aan het zetten.” Eind week 4 zullen de vruchtjes eraan zitten. Het derde oksel is schoongemaakt. Op het vierde mocht de plant gaan zetten. “Dat zie je nu ook gebeuren.” Bij de latere zaaisels zit er in het vierde oksel een knopje dat net gaat bloeien. “Die bloem zal in week 5 wel open staan.”

Plant niet te veel pesten

Bij het planten is de eerste week tot tien dagen gestart op een vlakke temperatuurinstelling van 21 graden Celsius. Daarna is de nacht al snel naar 20 graden gegaan. “Wij zitten altijd vrij hoog in temperatuur. Misschien dat we nu, vanwege het zetting creëren, heel even naar een voornacht van 18 graden gaan, maar daarna gaat er weer warmte in. Je moet de plant niet te veel pesten. We telen met de natuur mee. En proberen de plant niet begin januari tegen heug en meug zetting te laten krijgen. Voor dit ras is het ook niet nodig. Alzamorra zet toch wel makkelijk.”

Boven het gewas ligt een dubbel schermdoek. In de koude periode lagen die allebei rond 17.00 uur al gesloten. Nu het wat zachter weer is geworden, gaat er in de avond eerst slechts één doek dicht.

Vrijkomende CO2 uit veengrond

In december is er nog niets actief gedaan aan CO2-dosering. “We zitten hier op veengrond. Daar komt al een hoop CO2 uit vrij.” Als de plant meer CO2 gaat eten, gaat er bijgedoseerd worden met de wkk. Door met niet te hoge gehaltes de nacht in te gaan, durft hij dat wel aan, ondanks dat de luchtramen nog dicht liggen. “Ook hier geldt: niet te extreem, altijd gematigd. Met de natuur mee telen.”

Tijdelijk met de ketel gestookt

Met wat gematigder gasprijzen is de teelt kostprijstechnisch weer in ietsje rustiger vaarwater terecht gekomen dan een jaar geleden. “Rond afgelopen Kerst waren de stroomprijzen zo slecht, dat we toen zelfs tijdelijk ouderwets met de ketel gestookt hebben. Met gasprijzen rond de dertig cent lukt dat weer.”

Beperkt water geven

De watergift is nog beperkt. De matten komen net vol te zitten, met hooguit enkele procenten drain. “Als we zien dat het gewas eenmaal lekker zet, dan zullen we weer wat meer gaan geven. De EC gaat wat omhoog lopen naar 4,5. Die willen we dan naar 4 EC terug gaan brengen.”

Schoon starten

Bij de start is eerst een cyclus gespoten, om schoon te beginnen. Er zijn geen plagen meegekomen uit de vrij schoon geëindigde vorige teelt. Er zijn inmiddels zakjes met montdorensis uitgezet, die nu de plant in beginnen te lopen.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Ruud Duijnisveld
Ruud Duijnisveld

Teelt rode paprika's bij Firma Duijnisveld in Nieuwveen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin