Doorgaan naar artikel

‘Met broccoli op tijd aan goede kant van de grens’

“Het is echt heel druk”, vertelt Jan-Jippe Holwerda op het bedrijf hij samen met zijn broer Tjerk en vader Jippe runt in de buurt van Hradec Králové in Tsjechië. Ze telen hier zaaiuien en voor het vierde jaar broccoli.

Reden voor de drukte is de tijd van het jaar met werkzaamheden als beregenen, planten en oogsten, en vanwege de samenloop van omstandigheden. “Door regen hebben we het plantwerk regelmatig moeten uitstellen. We liggen nog op schema, maar we moeten elk moment dat we kunnen planten, ook wel benutten.”

Een voordeel is dat de zware kleigrond op het bedrijf na regen toch weer snel berijdbaar en bewerkbaar is. “Dat is te danken aan het hoge drogestofgehalte. Zelfs als er zoals vandaag 40 millimeter valt, zouden we er over twee dagen weer aan de gang kunnen gaan.”

Grenzen 12 weken dicht vanwege corona

Normaal wisselen de twee in het Friese Lioessens wonende broers elkaar af op het bedrijf in Tsjechië, maar dit jaar is dat wat anders gelopen. Vanwege corona gingen de Tsjechische buitengrenzen rond 10 maart dicht. Holwerda: “Dat bleef 12 weken zo, maar dat wisten we op dat moment natuurlijk niet. We hebben net voordat die maatregel van kracht werd de keus gemaakt om beiden naar Tsjechië af te reizen. Het transport ging al die tijd gelukkig wel door, dus ook de aanvoer van planten uit Nederland.”

Werkvergunningen moeilijker te krijgen

Het is ook wat hectischer vanwege het personeel. Dat zijn Oekraïners die een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Die wordt verstrekt door de Tsjechische ambassade in Oekraïne. “Die ging dicht, is even open gegaan en is nu weer dicht. We hebben nu een ploeg mensen, maar die is eigenlijk nog niet compleet.”

Vanaf 20 juni schermen broccoli gesneden

De eerste broccoliplanten gingen de eerste week van april de grond in, de eerste schermen werden rond 20 juni gesneden. De eerste plantsels waren met het ras Malibu, gevolgd door Iron Man en Larsson. De oogst gaat met een oogstband met 12 kuubskisten op de wagen. De schermen gaan af veld direct in de koeling. Bij bestellingen gaan ze over een transportband voor de eindcheck en dan in flow-pack.

Schimmel-, insecten- en onkruidbestrijding

Het plant- en oogstseizoen loopt zowat gelijk aan dat in Nederland, aldus Jan-Jippe, en dat geldt ook voor de insectenbestrijding. Wel is het oppassen rond de koolzaadoogst, dan vanwege de oplopende druk van koolwitjes en witte vlieg. De schimmelbestrijding is ook vergelijkbaar sinds Folio Gold in Nederland niet meer gebruikt mag worden. In Tsjechië was Folio Gold al niet meer toegestaan.

De onkruidbestrijding is goed te doen. “Je moet wel alert blijven. We kunnen een middel inzetten met dezelfde werkzame stof als Butisan, maar met een andere naam. We werken voor de bevochtiging met druppelslangen. Daarmee maken we de grond eerst zwart, dan weet je zeker dat het middel goed hecht”, vertelt Holwerda. De druppeltape ligt langs elke gewasrij. “We bestrijden het onkruid ook mechanisch, met die slangen is dat wel wat lastig. Daarom is die Butisan zo belangrijk.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jippe Holwerda

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin