Doorgaan naar artikel

‘Met AC-folie mooie start paprikateelt’

“De eerste en tweede zetting zijn goed voor een mooie productie”, zegt Luc van den Bosch van WaLeRo in Bleiswijk.

In de weken 4,5 en 6 heeft de eerste zetting in de oksels 3,4 en 5 plaatsgevonden. Met deze zetting zitten er nu 10 vruchten/m2 aan de plant. “Na ruim 2 donkere weken is in week 8 de tweede zetting begonnen. Hier hebben we iets meer bloemen dan bij de eerste zetting. We houden dan ook een vrucht meer aan dan de eerste keer. Hierdoor verwachten we een mooie productie, waarvan we in week 12 de eerste rode paprika’s hopen te oogsten.”

Vorig jaar rond deze tijd hadden we al de eerste trips gesignaleerd, maar nu nog niet

Rustig met ziekten en plagen

Met de gele vangplaten wordt de plaagdruk in de gaten gehouden. Van den Bosch: “Het is nog rustig. Vorig jaar rond deze tijd hadden we al de eerste trips gesignaleerd, maar nu nog niet.”

In week 7 is begonnen met het uitzetten van sluipwesp Aphidius colemani tegen bladluis, roofwants Orius tegen trips en roofmijt Transeius montdorensis tegen witte vlieg en trips. Daarna wordt om de week opnieuw uitgezet. Ook is er Propylea, een 14-stippelig lieveheersbeestje, ook wel P14 genoemd, uitgezet om luis te bestrijden. Er is nog geen spint gesignaleerd, maar de teler houdt dit wel in de gaten.

AC-folie eruit gehaald

Het vaste AC-folie is op 1 februari eruit gehaald. “Het AC-folie heeft nut gehad voor een goede start van de teelt. Maar we zagen eind januari aan de weersverwachting dat het zachter weer zou worden en het werd te vochtig in de kas. Bovendien hebben we nog twee beweegbare schermdoeken om te gebruiken bij koude nachten.”

Temperatuurinstellingen

De temperatuurinstelling voor de voornacht is 17 graden Celsius. Deze gaat een uur voor zonsondergang in. De nanacht begint om 22:00 uur met 18 graden, die om 02:00 uur moet zijn bereikt. Om 03:00 uur wordt de kas opgestookt naar 20,5 graden bij zonsopgang.

Bij mooi weer drain

De eerste druppelbeurt van 120 cc wordt 2,5 uur na zonsopgang gegeven. Daarna bij elke 100 Joules weer een druppelbeurt van 100 cc. Na 3 druppelbeurten mag er drain zijn. Bij mooi zonnig weer is dat 30 tot 40%; bij donker weer is er geen drain. De laatste druppelbeurt wordt uiterlijk 3 uur voor voor zonsondergang gegeven.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luc van den Bosch

is paprikateler bij WaLeRo in Bleiswijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin