Doorgaan naar artikel

‘Meloen in oktober doorslikken’

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Met toenemende verbazing zit ik de afgelopen jaren te kijken naar de stijgende belasting op energie. Vooral op gas rijst het de pan uit.

Met name de kleinere tuinder en de energiearme teelten krijgen het voor hun kiezen. Op de eerste 180.000 kuub betaal je 5,3 cent en daarbovenop als toetje nog eens 1,2 cent ODE-heffing.

Uitstel energiebelastingen is toch echt een sigaar uit eigen doos

Als courgettetuinder, die zijn kas in de koudste maanden leeg laat liggen en daarna genoeg heeft aan een nachttemperatuur van 16 graden, valt mijn gasverbruik voor het grootste gedeelte in de dure tweede schijf. Mijn gasrekening bestaat voor meer dan 25% uit heffingen en belastingen. Tel daarbij op de btw en je zit op 40%. Gezien het huidige politieke klimaat zal het niet lang duren of de gasrekening bestaat voor de helft uit belastingen. Dus de opmerkingen vanuit de publieke opinie in het algemeen en de milieuclubs in het bijzonder dat de tuinbouw zwaar gesubsidieerd zijn energie ontvangt, wil ik niet meer horen.

Coronamaatregelen die gehele crisis van kracht zijn

Nu zijn we heel even verlost van deze belastingen, we krijgen uitstel. Naast de goede coronamaatregelen is dit toch echt een sigaar uit eigen doos. Immers in oktober mogen, nee moeten, we deze energiebelasting en ODE-heffing alsnog betalen. Je kan mij niet wijs maken dat als je als tuinbouwbedrijf door de coronacrisis dit voorjaar in grote problemen komt, je deze belastingen in het najaar alsnog fluitend betaalt. Neem dan als kabinet een besluit waar we echt wat aan hebben en schrap deze heffingen zolang de coronacrisis duurt.

Nu zitten we zes maanden tegen een meloen aan te kijken die we alsnog in oktober moeten doorslikken. Daar word je als tuinder niet echt vrolijk van.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin