Doorgaan naar artikel

Meldpunt

Veroorzaken Oost-Europese werknemers overlast in buurten waar zij gehuisvest zijn? Antwoord: meer dan gemiddeld.

Leveren Oost-Europese werknemers een bijdrage aan (de productie in de) tuinbouw? Antwoord: meer dan gemiddeld.

Bekend is dat werknemers uit Oost-Europa die ongeschoold werk verrichten nogal eens wat overlast veroorzaken in hun woonomgeving. Waarom dan die commotie over een meldpunt? Het is toch juist goed dat buurtbewoners kunnen aangeven dat er verloedering dreigt?

Om mezelf enigszins in deze materie te verdiepen, heb ik het digitale meldpunt van de PVV getiteld ‘Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen’ eens bekeken. Ik was erop voorbereid daar niet uitsluitend objectieve informatie tegen te komen. Uitingen van politieke partijen zijn nu eenmaal gekleurd en de PVV zal daar geen uitzondering op vormen, dacht ik.

Mijn voorbereiding bleek echter niet opgewassen tegen de inhoud van de site. Wat te denken van de zin: “….bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost-Europeaan?”  En: “Deze massale arbeidsimmigratie leidt tot veel problemen: overlast, vervuiling, verdringing op de arbeidsmarkt en integratie- en huisvestingsproblemen.” Mensen uit Oost-Europa die uit armoede hier het werk komen doen waar de Nederlanders hun neus voor ophalen, worden afgeschilderd als overlast veroorzakende banenrovers.

Na de poging tot hersenspoeling  wordt de site-bezoeker van harte uitgenodigd (“wij willen het graag horen”) de ellende die hij of zij heeft meegemaakt of nog steeds meemaakt, anoniem te melden.

Inmiddels kan ik mij de commotie voorstellen, niet zozeer omdat er een meldpunt is, maar wel vanwege de context waarin.  Het doel is niet om wat aan de overlast te doen, het doel is om de grenzen te sluiten. 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin