Doorgaan naar artikel

Meld je aan voor bijzondere jaargang Agrarisch Ondernemer

Ook in turbulente tijden onderscheiden échte ondernemers zich. Juist dan, misschien wel. Voor de verkiezing van 26e editie van Agrarisch Ondernemer van het jaar tellen twee jaargangen in het bijzonder: 2020 en 2021.

De jury zal in de afweging de soms lastige omstandigheden, de stappen en het resultaat wegen. Deze dadendrang staat bovenop de typische kenmerken van de ondernemer. Gaven in de beginperiode van deze prijs nog vooral de technische en economische kengetallen de doorslag; nu spelen milieu, marktgerichtheid, maatschappelijke impact en imago nadrukkelijk mee.

De agrarisch ondernemer is innovatief. Dat zijn, in de woorden van jury-voorzitter Sjaak van der Tak, heel veel ondernemers in Nederland. “Qua innovatievermogen horen wij bij de top. En nog zo’n belangrijke eigenschap: een goede ondernemer durft advies te vragen. Hij hoeft het niet in zijn eentje te doen!

Wat alle Agrarisch Ondernemers drijft is ambitie, lef en volharding. Zij hebben een duidelijke visie

In de afgelopen jaren trok een bont palet aan ondernemers voorbij. Ondernemers in alle sectoren, uit alle regio’s, van klein tot groot, van super efficiënt tot een tikkeltje alternatief. Zij verschilden allen in keuzes, strategie, omvang en marktgerichtheid. Maar wat hen allen drijft is ambitie, lef en volharding. Zij hebben duidelijk een visie. Het succes was er niet altijd direct. Ieder heeft wel butsen en schrammetjes.

Meld je aan voor 1 januari

Het jurytraject verandert in deze 26e editie niet. Ondernemers kunnen zichzelf aanmelden via het aanmeldformulier. Partners, collega’s of relaties kunnen een ondernemer voordragen. Uiteraard hoort bij de aanmelding of voordracht een toelichting. Waarom ben jij, of is hij of zij kandidaat voor Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022? Ook horen jaarrekeningen of accountantsrapporten tot de stukken. Mogelijk lukt dit allemaal nog niet over 2021, maar een indicatie is uiteraard welkom. Alleen een goed plan is niet genoeg. De jury immers moet een weloverwogen keuze kunnen maken.

De aanmeldtermijn sluit op 1 januari. Het dossier moet dan compleet zijn. De partners in deze verkiezing – ABN Amro en Hardeman – selecteren uit de aanmeldingen en voordrachten tien kandidaten. De kandidaten worden begin februari bekendgemaakt. De tien kandidaten gaan naar een zeer deskundige en onafhankelijke jury. De jury staat deze editie onder leiding van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Uiteraard zit Agrarisch Ondernemer van 2020 Rob Baan in de jury.

Dit is de jury

Een goede agrarisch ondernemer is altijd bezig met de continuïteit van zijn bedrijf. De jury houdt rekening met alle omstandigheden. Dit jaar bestaat de jury uit:

  • Sjaak van der Tak, algemeen voorzitter LTO Nederland, juryvoorzitter;
  • Rob Baan, Agrarisch Ondernemer van 2020;
  • Alexander van der Lely, voorzitter Raad van Toezicht Lely Holding;
  • Rens Buchwaldt, lid Raad van Bestuur Wageningen UR;
  • Nicolette Klijn, directeur Skal Biocontrole;
  • Marc Jansen, directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Bedrijfsbezoek bij genomineerden

De jury bezoekt de vijf genomineerden en kiest de uiteindelijke winnaar. De persoonlijke noot gaf in het verleden al vaker de doorslag in de uiteindelijke keuze van de jury. Passie laat zich niet altijd in woorden uitdrukken. Het is ook gevoel. Huidig Agrarisch Ondernemer Rob Baan hint hier al op. “De nummer 1 moet zijn verhaal goed kunnen vertellen”, laat hij doorschemeren.

De weg naar de verkiezing is lang. De uiteindelijk winnaar wordt op donderdag 31 maart 2022 bekendgemaakt. In de afgelopen 25 edities is deze prijs meestal uitgereikt door de minister van landbouw. Wie weet wie er straks uit de formatie komt?

Meld je aan voor Agrarisch Ondernemer 2022

Agrarisch Ondernemer van het jaar is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Voor de 26ste keer gaan Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij op zoek naar de beste agrarisch ondernemer. Meld jezelf of iemand anders aan voor Agrarisch Ondernemer 2022.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin