Doorgaan naar artikel

Megaproject aardwarmte in Maasdijk kan doorgaan

De ondergrond in Maasdijk is geschikt voor aardwarmte. Daardoor kan het enorme project met vier productieputten doorgaan.

Dat meldt Aardwarmte Maasdijk. De gezamenlijke oppervlakte van de bedrijven in deze warmtecoöperatie bedraagt 200 hectare. Via een online handelsplatform gaan de aangesloten glastuinbouwondernemers straks de warmte van de aardwarmtebron onderling verhandelen. De boring van vier productieputten tegelijk is bijzonder en zorgt voor een grote stap van het grotere Warmtenetwerk Westland.

Brontest: weg vrij voor vier putten

De bodem en het reservoir blijkt geschikt omdat er voldoende water zit en omdat de diepere lagen voldoende poreus en doorlatend zijn om dat water op te pompen. Daarmee kan vanaf een diepte van 2,9 kilometer voldoende water worden opgepompt. Daarbij is dit water met 90 graden warm genoeg, schrijft de coöperatie.

“Het resultaat van de brontest maakt de weg vrij voor het boren van de volgende vier putten. De conclusie is dat de productieput er erg goed uitziet, alleen de injectieput vraagt nog aandacht. Deze put wordt dan na het boren van de vier topgaten verder schoongemaakt”, aldus Charlotte de Wijkerslooth, geoloog bij HVC.

Er is nog niet voldoende informatie om in te schatten met welke druk de injectieput moet gaan werken en welke apparatuur nodig is.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin