Mega-datacenter mag op glasperceel verrijzen

08-12-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Agriport A7 BV
Foto: Agriport A7 BV

De gemeente Hollands Kroon mag een glastuinbouwperceel van 40 hectare herbestemmen voor de bouw van een mega-datacenter.

Het gaat om een uitbreidingslocatie bij Agriport A7 in Middenmeer, gemeente Hollands Kroon. Op dat terrein wil het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft een datacenter voor clouddiensten bouwen.

Bouwhoogte 40 meter

De vergunning maakt een bouwhoogte van 40 meter mogelijk, waar voor glastuinbouw een hoogte van 15 meter was toegestaan. Omwonenden maakten bezwaar tegen de nieuwe bestemming van de grond. Naar verluidt gaat het om een investering van zeker € 2 miljard met grote belangen voor de werkgelegenheid in Noord-Holland.

Restwarmte

De omwonenden stellen onder meer dat niet is aangetoond dat de restwarmte daadwerkelijk in de nabij gelegen kassen gebruikt kunnen worden. Dat is voor de Raad van State geen zwaarwegend argument.

Lichthinder

Ook het argument van lichthinder legt de Raad van State naast zich neer. Het zal niet tot veel lichthinder leiden in verhouding tot glastuinbouw, stelt de bestuursrechter. De eisers wonen op circa 800 meter van het kolossale gebouw, maar door landelijke inpassing is het voor de omwonenden geen grote inbreuk op hun woongenot, stelt de rechter. Daarbij speelt dat voor het gebied geen welstandsplicht bestaat. Wat het effect is voor de lichtinval voor de nabij gelegen glastuinbouwbedrijven wordt niet duidelijk uit de uitspraak.

Tweede uitspraak

Dit is de tweede gunstige uitspraak in korte tijd voor Agriport A7 en de gemeente. Eerder deze maand oordeelde de rechter dat een fors Polenhotel er mag komen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer