Meerprijs tomaat en komkommer; paprika trekt bij

15-07 | |
Archieffoto van een Duitse winkel van Edeka. - Foto: Stan Verstegen
Archieffoto van een Duitse winkel van Edeka. - Foto: Stan Verstegen

In Duitse supermarkten houden tomaat en komkommer de meerprijs vast in juni.

Dat blijkt uit cijfers van Destatis, de Duitse zusterorganisatie van CBS. Bij tomaten liggen de winkelprijzen 18,3% boven vorig jaar (in juni), voor komkommer is de prijsbonus in de winkels 20%. In grafiekvorm ziet de ontwikkeling er zo uit:

Bij tomaten is de meerprijs in de winkels sinds april tussen de 30 en 40%. In de eerste zomermaand is dat dus onder de 20% gekomen. Dat lijkt overeenkomstig de prijzen op de afzetmarkten.

Voor komkommer lag de winkelprijs in mei gemiddeld in Duitsland 17% hoger dan vorig jaar. Dat is met 20% in juni dus stabiel tot iets hoger. Het was een maand met veel teeltwisselingen overigens aan de afzetkant.

Paprika blijft zorgenkindje

Paprika blijft het zorgenkindje in de afzet van glasgroente. Ook de prijs in juni laat geen echt hogere winkelprijs zien om telers ruimte te geven voor een vergoeding voor de gestegen kosten. Dat zou in de tweede helft van het seizoen dan nog moeten gebeuren. Met het nipt behalen van de meerprijs in juni (in vergelijking met 2020 en 2021) kan dat spoor zijn ingezet.

Voor meer actuele afzetprijzen, klik hier Markt – Groenten & Fruit Actueel (gfactueel.nl).

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer