Groenten & Fruit Actueel
||

Meerprijs PlanetProof mogelijk via wet afdwingen

Telers dringen erop aan om supermarkten te dwingen een meerprijs te betalen voor bovenwettelijke duurzaamheidseisen.
Oneerlijke handelspraktijken worden nu niet aangepakt in groenten en fruit. Foto: Herbert Wiggerman

Oneerlijke handelspraktijken worden nu niet aangepakt in groenten en fruit. Foto: Herbert Wiggerman

Telers dringen erop aan om supermarkten te dwingen een meerprijs te betalen voor bovenwettelijke duurzaamheidseisen. Bij de afzet van groenten en fruit van On the Way to PlanetProof komt die meerprijs nu niet van de grond.

Dat blijkt uit de evaluatie van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP). Deze wet kwam in 2021 tot stand om de positie van telers en boeren te versterken. Daarbij zijn verboden handelspraktijken op een zwarte lijst opgenomen. Telersorganisaties zien kans om op deze lijst een verplichting door te voeren een meerprijs te betalen of transparant te zijn over de gehanteerde kostenberekening door de afnemer. Het bureau Ecorys dat de evaluatie van de wet uitvoert, adviseert de wetmakers wel deze wens van de telers te onderzoeken.

Met deze wet is het mogelijk oneerlijke handelspraktijken aan te brengen bij de Autoriteit Consument & Markt en bij een geschillencommissie.

Afnemers groenten en fruit makkelijk vervangbaar

Sinds de invoering van de wet zijn vier cases aangebracht uit de dierlijke sectoren. Die gingen veelal om afnemers die eenzijdig prijzen vaststelden. Uit de groenten- en fruitsector is geen case aanhangig gemaakt, maar GroentenFruit Huis en LTO weten dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken in deze keten. Bedrijven zijn te bang dat een melding zal leiden tot problemen met de afnemer. In groenten en fruit zijn afnemers namelijk vervangbaar. In de dierlijke sectoren hebben grotere partijen als Vion klachten ingediend. Grote partijen zijn moeilijk inwisselbaar.

Betalingstermijn lang in AGF

Groenten en fruit scoren op ander gebied ook slecht. De betalingstermijn van 60 dagen is relatief lang. Het is mogelijk om rekeningen eerder betaald te krijgen, maar dan tegen een lager bedrag. Overigens dekken afzetorganisaties deze termijn veelal af voor telers, die daardoor eerder betaald krijgen. De betalingstermijn van 60 dagen geldt alleen bij regelmatige levering. Als een aardbeienteler eenmalig 100 kilo aardbeien besteld, is de betalingstermijn 30 dagen.

In de wet is een lijst van oneerlijke handelsvoorwaarden opgenomen. Zo is een bestelling annuleren alleen ruim van te voren mogelijk. Dit staat in de wet: een supermarkt annuleert op 15 mei een geplande levering van aardbeien op 20 mei. Dit mag niet, de supermarkt mag tot 20 april annuleren.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers