‘Meerkosten terugverdienen? Vergeet het maar’

28-12-2021 | Laatste update op 26-10 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

“Het kan wel even, maar we hebben het momenteel druk”, geeft Theo Wolters van Agro Wolters in Stramproy (L.) op 22 december aan.

“Eindelijk zijn de prijzen in vrije handel gestegen naar 60 à 70 cent per kilo. Het is in ieder geval een verademing na de prijzen van de afgelopen maanden. Zo wil je het zien.” Het ras waar Wolters momenteel mee bezig is, is Pluston. “Daar gaan we mee door tot in de loop van maart, dan volgt nog Harston en de allerlaatste is Laston.”

Prei met verlies aanbieden

In deze periode van het jaar spelen de prijsonderhandelingen voor het nieuwe jaar voor de prei op contract. Op de vraag of daar kostenstijgingen van diesel, folie, kunstmest, zaad en plantmateriaal ter sprake komen, slaakt Wolters een diepe zucht. “Ik vind het nog steeds opmerkelijk dat het ons in de tuinbouw niet lukt die meerkosten terug te verdienen. In geen enkele andere sector werkt dat zoals in de agrarische sector. Uiteraard breng je ter sprake dat je kosten met 5 tot 10% omhoog zijn gegaan. En daarmee zijn we er nog niet, want waarschijnlijk gaan volgend jaar in de cao ook de arbeidskosten nog omhoog en zal de regelgeving in de komende jaren zorgen voor een verdere kostenstijging. Ze tonen daarvoor dan wel begrip, maar ze geven ook aan dat er telers zijn die het voor die prijs wel willen leveren. Ik snap dat echt niet, maar blijkbaar zijn er nog steeds telers die te graag willen en die hun prei dus met verlies aanbieden. Gelukkig hebben wij met onze afnemers door de jaren heen een goede relatie opgebouwd en begrijpen ze dat er in de prijsvorming wel iets moet gaan gebeuren om de kwaliteit, de service en het volume te kunnen blijven garanderen.”

Op dit moment, en dat is niet alleen bij ons, zie je ook steeds meer slijtage

Extra werk

Bij Agro Wolters blijven dan ook nog de natte omstandigheden in juli tijdens het planten en het matige groeiseizoen met weinig zon doorwerken. “Wij halen ons normale productieniveau niet en de prei is meer gerekt. Op dit moment, en dat is niet alleen bij ons, zie je ook steeds meer slijtage. Er zit meer smet in en dat moet je niet in de kist hebben, want dan gaat dat verder. Je moet dus extra opletten bij het schonen en er moet een extra blad vanaf. Dat kost productie en het kost meer tijd om ze te verwerken. Dat gaat samen en dat telt hard aan. Maar het is wat het is. Dit wordt een seizoen om snel te vergeten, daar zal de rest van het seizoen waarschijnlijk weinig meer aan veranderen.”

Personeel met kerst

Tijdens de feestdagen werken ze bij Wolters Agro normaal door. “Ons personeel rouleert met de feestdagen. Ieder jaar is er een andere ploeg die aan het werk blijft, de rest gaat naar huis. Ze weten dat het bij ons zo werkt en het geldt voor iedereen. Het verloopt prima zo.”

Auteur: Stan Verstegen

Wolters
Theo Wolters preiteler
Meer over


Beheer