Meer vormen van biologische bestrijding met GLB-steun

14-09 | |
Het steriele mannetje vormt de kern van de Steriele Insecten Techniek (SIT). - Foto: Mark Pasveer
Het steriele mannetje vormt de kern van de Steriele Insecten Techniek (SIT). - Foto: Mark Pasveer

Met name de fruitteelt kan mogelijk meer biologische bestrijding inzetten en daarvoor extra GLB-steun ontvangen.

Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van oud-minister van Landbouw Henk Staghouwer in een schriftelijk overleg met de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Met name de fruitteelt vindt dat haar inzet voor natuur en milieu te laag wordt ingeschat om voor extra GLB-steun in aanmerking te komen. Uitbreiding van het pakket subsidiabele biologische bestrijdingsmaatregelen kan daarmee goed uitpakken voor de fruitteelt.

Uitbreiding pakket biologische bestrijding

Om in aanmerking te komen voor die extra GLB-gelden (ecologische regelingen) kunnen telers punten halen met inzet van biologische bestrijding. Volgens Staghouwer zijn er nu twee technieken aangewezen die in de akkerbouw en de fruitteelt worden ingezet: steriele insectentechniek en feromoonverwarring. Daar komen ook andere technieken bij, bevestigde Staghouwer. “Ik ben in gesprek met de sector en wetenschappers om te onderzoeken welke van deze technieken geschikt zijn om ook op te nemen in de eco-activiteit ‘biologische bestrijding’.” De minister zal via RVO meer informatie over deze eco-activiteit op de RVO-website laten plaatsen.

Geen samenhang PlanetProof

Het is opvallend dat het ministerie bij de ontwikkeling van deze milieumaatregelen voor GLB niet kijkt naar de teelteisen die de sector zelf met supermarkten opstelt in On the Way to PlanetProof. Het lijkt erop dat de landelijke eisen voor GLB straks voor een extra aanscherping zorgen voor het keurmerk On the Way to PlanetProof om automatische de extra GLB-steun te ontvangen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer