Doorgaan naar artikel

Meer voedingsstoffen in regeneratief geteelde groenten

Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes. Foto: Canva premium

Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes. Foto: Canva

Verschillende studies tonen aan dat gewassen die geteeld worden met regeneratieve praktijken meer voedingsstoffen bevatten.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham en Unilever zetten de uitkomsten van de onderzoeken op een rijtje. In totaal keken de onderzoekers naar 367 studies over regeneratieve landbouw en het effect op de gewassen. Zij stellen nu dat op basis hiervan aanwijzingen zijn dat teelt met aandacht voor bodemgezondheid en -herstel leidt tot ‘gezondere’ producten.

Vitamine C-gehalte hoger

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat graan dat wordt geteeld op een bodem met meer organisch materiaal, bijvoorbeeld afgestorven plantenwortels, meer zink bevat. Naar tomaten zijn veel studies gedaan die lijken aan te tonen dat het vitamine C-gehalte verhoogd kan worden met verschillende regeneratieve methodes. Daarbij valt te denken aan intercropping (minimaal twee gewassen op één perceel tegelijk telen) of permanente bodembedekkers.

Meer onderzoek nodig

De onderzoeken tonen een positief effect aan. Echter, de onderzoekers zijn nog huiverig om vast te stellen hoe effectief regeneratieve landbouw precies is. Niet alle studies laten namelijk een positief effect op de voedingsstoffen laten zien. Daarom spreken ze over ‘aanwijzingen’ dat regeneratief leidt tot gezondere producten.

Er zijn ook aanwijzingen dat regeneratieve landbouw kan leiden tot meer voedingsstoffen in uien, mais en peulen. Daar is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Aandacht voor regeneratief in voedingsindustrie

Regeneratieve landbouw is een ‘hot topic’. Veel voedingsbedrijven gaan aan de slag met deze vorm van landbouw om hun keten te verduurzamen. PepsiCo, ADM en Nestlé investeren flink in de omschakeling naar regeneratief in hun ketens. Ook Unilever verkent het potentieel van regeneratief als onderdeel van zijn belofte om de ketens duurzamer te maken. Toch is er nog weinig bekend over wat de effecten zijn van deze vorm van landbouw met aandacht voor bodemgezondheid. Er is bijvoorbeeld nog geen algemeen begrip over wat regeneratieve landbouw precies is, stelt Loekie Schreefsel, onderzoeker aan Wageningen University & Research.

Lees ook: Zo wordt regeneratieve landbouw vertaald naar praktijk

Delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin