Doorgaan naar artikel

‘Meer urgentie in zachtfruit’

Enkele weken geleden werd, na een pauze van drie jaar, het Global Berry Congress (GBC) in Rotterdam gehouden. Voor het eerst in alle jaren bespeurde ik deze keer enige zorgen onder het 350-koppige internationale publiek uit de zachtfruitsector.

Tijdens de vorige edities van het congres ging het vooral over groei, groei en nog eens groei. Toen was het nog de vraag of en hoe de productie de sterke vraag kon bijbenen. Nu vroegen de aanwezigen zich – terecht – af of de vraag de komende tijd wel voldoende zal zijn om de productie bij te benen. En of de prijzen wel voldoende stijgen om de kosten bij te benen.

Uitdagingen analyseren

Zoals mensen van me gewend zijn, droeg ik mijn steentje bij aan de wat zorgelijke stemming in de zaal met het benoemen en analyseren van de vele uitdagingen. Een van de andere sprekers grapte zelfs dat ik het laatste beetje optimisme in de sector vakkundig de nek om had gedraaid met mijn presentatie.

Van een fase van alleen maar ‘meer’ naar ‘meer met minder’ en uiteindelijk ‘beter met minder’

Urgentie zachtfruit om te veranderen

Maar terwijl de stemming bij veel aanwezigen gedurende de dag daalde, groeide bij mij het optimisme juist. De huidige situatie lijkt de enigszins verwend geraakte sector zachtfruit eens goed wakker te schudden. Ik proefde tijdens de vele gesprekken die dag dat veel ondernemers de urgentie voelen om te veranderen. Die veranderingen maken de sector uiteindelijk sterker. De zachtfruitsector gaat een andere, een nieuwe fase in. Van een fase van alleen maar ‘meer’ naar ‘meer met minder’ en uiteindelijk ‘beter met minder’.

Minder vaak teleurgesteld

De huidige situatie dwingt telers beter na te denken over areaaluitbreiding in aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen. Telers in grote productielanden als Chili, Mexico en Polen vervangen oude rassen door nieuwe smaakvollere rassen. Dus hopelijk word ik in de toekomst minder vaak teleurgesteld bij de aankoop van een bakje blauwe bessen.

Er wordt op allerlei vlakken gemechaniseerd en geautomatiseerd, zodat minder arbeidsmigranten nodig zijn

Verandering nodig voor toekomstbestendige sector zachtfruit

Grote internationale spelers proberen dichter bij de eindconsument te produceren. Kleine verpakkingen van 125 gram of zelfs minder worden steeds minder gebruikt, wat goed is voor het milieu. Er wordt op allerlei vlakken gemechaniseerd en geautomatiseerd, zodat minder arbeidsmigranten nodig zijn. Ook verzamelen steeds meer bedrijven gedetailleerde data over het productieproces en de keten. Met deze gegevens worden vervolgens fouten verminderd, verspillingen voorkomen en slecht presterende leveranciers buitenspel gezet. En zo kan ik nog even doorgaan met alle positieve veranderingen die ik in Rotterdam in de wandelgangen hoorde. Veranderingen die niet voor iedereen leuk en makkelijk zijn, maar wel nodig voor een toekomstbestendige sector.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin