Doorgaan naar artikel

‘Meer ruimte innovatie in MEI-regeling’

Door het verdwijnen van grote aanvragen aardwarmte uit de subsidieregeling Marktintroductie energie-innovatie (MEI) is meer ruimte voor kleinere maar innovatievere aanvragen. Dat zegt Aat Dijkshoorn, beleidsmedewerker energie van het project Kas als Energiebron.

Dit jaar is het niet meer mogelijk een MEI-investeringssubsidie aan te vragen voor het boren naar aardwarmte. Telers kunnen bij de SDE-regeling nu wel een exploitatiesubsidie krijgen. “De aardwarmteprojecten zijn toch steeds grote aanslagen van 1,5 miljoen euro. Ik verwacht dat er nu een grotere verscheidenheid ontstaat aan echt innovatieve projecten in de MEI-aanvraag.”

De eerste subsidieronde van dit jaar leverde tien projecten op die samen een bedrag van bijna 5 miljoen euro subsidie ontvangen. Dit bedrag is verdeeld over acht semi-gesloten kassystemen en twee overige systemen. Volgens Dijkshoorn blijft de investeringsbehoefte bij tuinders op peil, ook na moeilijke jaren.
De acht aanvragen voor semi-gesloten kassystemen krijgen 4,8 miljoen euro subsidie. Van deze projecten zijn vijf projecten gericht op ‘Het Nieuwe Telen’. Dit betekent dat de investering in ieder geval bestaat uit een installatie voor buitenluchtaanzuiging en een installatie voor luchtbeweging, in combinatie met een tweede beweegbaar energiescherm. Twee van de vijf projecten investeren met LED-belichting en een LED-box. Door toepassing van LED is meervoudig ruimtegebruik voor de opkweek van groente mogelijk. Deze projecten zorgen met elkaar voor een CO2-reductie van ruim 13.500 ton per jaar.

De projecten zijn gericht op de teelt van Phalaenopsis, trostomaten, komkommers, herfsttomatenteelt van trostomaten, Amaryllus voor snij-cultuur en Dendrobium. Ook is een project gericht op de teelt van tomaten in een kas met condenseringsvoorziening binnen de kas en regeneratievoorziening buiten de kas.

Bron: Groenten & Frui – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin