Doorgaan naar artikel

‘Meer rode bes telen gaat ten koste van kiwibes’

Elze-Lia Visser maakt op haar fruitbedrijf in Ingen ruimte voor meer rode bes. Kiwibes ruimt het veld.

Op het biologische kleinfruitbedrijf Fruitweelde van Elze-Lia Visser is het teelt- en afzetseizoen afgesloten. Eind oktober zijn de laatste herfstframbozen geplukt. Omdat er steeds minder vruchten hangen en de uitval door suzuki-fruitvlieg te groot wordt, loont het de moeite niet meer op de laatste frambozen tot in november te plukken.

“In de boomgaard is het nu rustig. Bij geschikt weer ga ik verder met het snoeien en aanbinden van de bramen. De oude vruchtdragende takken zijn al direct na de pluk weggesnoeid. Ook om zo snel mogelijk wat laatste vruchten die door suzuki-fruitvlieg aangetast zijn opgeruimd te hebben. Nu volgt de snoei en het aanbinden van de jonge scheuten die volgend jaar vrucht dragen.”

Gelijkmatig verlopen oogst

Het is ook een periode van terug kijken hoe het afgelopen teeltseizoen verlopen is. De oogst verliep heel gelijkmatig en in tegenstelling tot 2018 zonder echte pieken. Wel is weer blij dat ze over ruim voldoende water beschikt in een droog jaren als 2019. De afzet verliep vlot en tegen fatsoenlijke prijzen.

Ik breid de teelt van rode bessen fors uit. Dan heb ik ik voldoende oppervlakte om te investeren in machines om onkruid en opslag te beheersen

De teelt van rode bessen is nog nieuw op haar bedrijf met dit jaar de eerste oogst. “Ik ga zeker de teelt van rode bessen fors uitbreiden. Dan heb ik ook voldoende oppervlakte om te investeren in machines om het onkruid en opslag te beheersen, want dat kost nu nog veel handwerk.”

Kiwibes ingekrompen

De teelt van kiwibessen heeft Visser dit jaar juist ingekrompen, vanwege de arbeidsintensiteit en de onbetrouwbare producties. Maar dit jaar was op het gehalveerde perceel de oogst opvallend goed. Door voor het eerst echt in de koeling te bewaren heeft ze de afzetperiode fors weten te verlengen. Uiteindelijk heeft ze 7 weken lang eetrijpe kiwibessen naar tevredenheid verkocht.

Verpakkingen zonder plastic

Blij was Visser in het afzetseizoen ook met de introductie door haar afzetcoöperatie Nautilus Organic van nieuwe verpakkingen zonder plastic voor de diverse kleinfruitsoorten. En met haar eigen naam erop, waardoor ze ook meer reacties kreeg van consumenten. “Ik ervaar de afzet via Nautilus Organic als een prettige samenwerking en met een professionele ondersteuning.”

Dit jaar introduceerde Nautilus zachtfruitverpakkingen zonder plastic. - Foto: Fruitweelde

Dit jaar introduceerde Nautilus zachtfruitverpakkingen zonder plastic. – Foto: Fruitweelde

Extra winterklussen

Richting winter start ook weer het vergaderseizoen op. Als voorzitter van Prisma, de vereniging van biologische fruittelers, en bestuurslid binnen de Demeter-stichting vraagt dit ook de nodige tijd. Daarnaast heeft ze in de winter nog wat klussen op het gebied van bodemsanering wat haar oude vak was voordat ze fruitteler werd.

Auteur:
Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin