Meer plantaardig onderzoek in WBSO

04-06-2020 | Laatste update op 16-08 | |
Gebruik van potgrond in een aardbei traybeld. Onderzoek naar potgrond als substraatcompost uit gft is een van de praktijkvoorbeelden van WBSO. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Gebruik van potgrond in een aardbei traybeld. Onderzoek naar potgrond als substraatcompost uit gft is een van de praktijkvoorbeelden van WBSO. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Plantaardig onderzoek door bedrijven met overheidssteun uit de regeling WBSO is in 2019 gegroeid tot € 454 miljoen, € 30 miljoen meer dan in 2018.

De bedrijven uit de groene sector haalden hiermee een belastingvoordeel van € 85 miljoen. Dat staat in het jaarverslag van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers met belastingvoordeel meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Ook AI en Machine Leaning populair

Ook in de categorieën waarin de meeste bedrijven steun aanvragen, mechanische technologie en computer en informatiewetenschappen, zat groei. Die groei is voor een deel door tuinbouwbedrijven gerealiseerd. Met name de deelgebieden Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning worden door de bedrijven verkend. Het totale belastingvoordeel dat de ruim 18.000 bedrijven via de WBSO wisten binnen te halen, was in 2019 iets meer dan € 1,5 miljard.

De succesvolle aanmeldingen bij de WBSO zijn nog altijd voor het overgrote deel (97%) afkomstig van midden- en kleinbedrijven. Maar opvallend is dat nu ook het aantal grootbedrijven dat van WBSO gebruik maakt aan het toenemen is. Voor 2020 is een budget beschikbaar van bijna € 1,3 miljard. Aanvragen verlopen via RVO.nl.

Substraatcompost met gft

Een voorbeeld van een succesvolle productvernieuwing is die van Afvalverwerker Attero. Deze marktleider voor de verwerking van afval uit de groene gft-container is er met steun van de MIA\Vamil en de WBSO in geslaagd om een nieuwe grondstof voor potgrond te maken uit groente-, fruit- en tuinafval. Deze zogenoemde substraatcompost kan een deel van het veen in potgrond vervangen. Dit levert een forse milieuwinst op, omdat producenten het veen voornamelijk uit het buitenland importeren. Volgens een berekening van de branche vermindert het verwerken van gft-afval tot substraatcompost de CO2-uitstoot met ruim 250 kilo CO2 per ton gft-afval.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer