Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

“Meer plant minder vlees’ niet taboe verklaren’

In aanloop naar het Kamerdebat van 19 april over Voedselbeleid zet onderzoeker Hans Dagevos van Wageningen Economic Research wat van zijn zorgen op een rijtje omtrent politiek, voedselconsumptie en wetenschappelijk onderzoek.
Bonen worden veel gebruikt als eiwitrijke plantaardige basis voor vleesvervanger. - Foto: Ton van der Scheer

Bonen worden veel gebruikt als eiwitrijke plantaardige basis voor vleesvervanger. – Foto: Ton van der Scheer

In aanloop naar het Kamerdebat van 19 april over Voedselbeleid zet onderzoeker Hans Dagevos van Wageningen Economic Research wat van zijn zorgen op een rijtje omtrent politiek, voedselconsumptie en wetenschappelijk onderzoek.

“De politiek plaatst zich mijns inziens op afstand van de wetenschap als het belang van een andere samenstelling van onze consumptiepatronen naar minder dierlijk en meer plantaardig politiek als ‘gevoelig’ of ‘controversieel’ worden aangemerkt en vervolgens ‘taboe’ worden verklaard. Ik spreek hier mijn zorg uit over het tekort aan consumentgericht onderzoek in de context van de eiwittransitie. Ik constateer een gebrek aan publieke financiële support voor onderzoek naar de consumentenacceptatie van nieuwe eiwitten (plantaardige vleesvervangers, kweekvlees, algen, insecten) en naar de plaats en betekenis van gezonde en (donker)groene voedingsstijlen voor nu en straks.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers