Meer peren van zuidelijk halfrond

16-02-2011 | Laatste update op 08-06 | |
Meer peren van zuidelijk halfrond

De perenexport vanuit het zuidelijk halfrond zal de komende maanden 5 procent groter uitvallen dan vorig jaar.

Dat komt omdat de productie dit jaar met 1.1550 miljoen kilo 10 procent groter uitvalt dan vorig jaar, meldt de World Apple and Pear Association. De WAPA verwacht een exportvolume van 827 miljoen kilo peren. Het grootste deel daarvan bestaat uit de rassen Packham’s en William’s. Deze grote oogst valt samen met een grote voorraad Conference. Dat is een verschil met twee jaar geleden, toen de perenproductie op het zuidelijk halfrond vrijwel net zo groot was. In het voorjaar van 2009 was de voorraad aan Europese peren klein, zeker die van Conference. De oogst van 2008 was namelijk een van de kleinste in het afgelopen decennium.

Hoe groot de concurrentie zal zijn, hangt ook af van de bestemming die de overzeese peren krijgen. In Europa liggen volgens WAPA ruim 14 procent minder peren opgeslagen. In de Verenigde Staten zijn de voorraden ten opzichte van vorig jaar bijna 17 procent kleiner. Naast Europa zijn de Verenigde Staten ook een belangrijke importeur van vooral Zuid-Amerikaanse peren. De toename van de perenproductie op het zuidelijk halfrond komt grotendeels door de grote oogst in Argentinië van 897 miljoen kilo. Dit land is ’s werelds grootste exporteur van peren.

Appelproductie stabiel
De eerder geraamde appelproductie op het Zuidelijk Halfrond van 1.763 miljoen kilo blijkt te hoog geschat. Deze raming zou een toename van 5 procent betekenen ten opzichte van vorig jaar. Maar de oogst omvat nu 5.228 miljoen kilo. Daarmee varieert de gezamenlijke productie in Argentinië, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika de afgelopen vijf jaar minder dan een procent.

Binnen het overzeese appelsortiment blijft de productie van Cripp’s Pink, de rasnaam van Pink Lady, verder toenemen. Maar de groei lijkt wel af te vlakken. De productie van Braeburn is groter door de 12 procent grotere productie in Nieuw-Zeeland. De productie van Fuji is kleiner, zowel ten opzichte van het vorige jaar als van de afgelopen vijf jaar. Een relatief oud ras als Red Delicious wordt ook steeds minder geproduceerd. Maar de productie van rassen als Golden Delicious en Granny Smith blijft stabiel of neemt zelfs iets toe.

China
De WAPA vierde tijdens de vergadering op de Fruit Logista het tienjarig bestaan, waarbij voor het eerst ook een vertegenwoordiger uit China aanwezig was. De nieuwe voorzitter Kevin Moffit van USA Pears wil nadrukkelijk de banden aanhalen met dit land, dat wereldwijd de meeste appels en peren produceert. In de WAPA zijn vrijwel alle landen vertegenwoordigd met een appel- en perenproductie van betekenis.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Oostveen
Anton Oostveen freelance fruitteeltjournalist
Meer over


Beheer