Doorgaan naar artikel

Meer peren van zuidelijk halfrond, Conference stabiel

Op EU-groothandelsmarkten noteert Conference verschillend naast stijgende import. Supermarkten verhogen de prijzen.

Op Europese groothandelsmarkten is de groeiende invoer van peren uit het zuidelijk halfrond voelbaar. Wat doet dat met de prijs van Nederlandse Conference? We kijken daarvoor naar groothandelsprijzen in Duitsland en Frankrijk. Opvallend is het grote prijsverschil tussen die noteringen. Waar in Duitsland een prijs van € 1,35 is genoteerd voor Nederlandse Conference (week 11), wordt deze week op Franse groothandelscentra rond de € 1,75 gevraagd voor de sortering 65-70 mm. Op die Franse groothandelscentra werd deze week ook duidelijk beter betaald dan vorige week. De prijzen stegen.

In de vergelijking met vorig jaar zijn de verschillen voor Nederlandse Conference minder groot. De prijzen van vandaag liggen iets boven die van vorig jaar, toen de prijs weinig stabiel was.

Belgische veilingen

De iets betere prijzen voor Conference waren ook op Belgische veilingen te zien. Voor die sortering 65-70 mm werd dinsdag 21 maart een prijs van € 1,08 betaald. Ook voor de klasse 2 waren de prijzen nog aanzienlijk met € 0,86.

De kwaliteit van de overzeese perenimport was meestal overtuigend, zodat er een stevige omzet ontstond, blijkt uit marktberichten van de Duitse instantie BLE. Dat gold zeker voor de eerste Argentijnse Williams en Packham’s Triumph. Italiaanse peren als Abate Fetel, Williams Christ en Santa Maria moesten wel inleveren, ook in prijs. De prijs voor Nederlandse Conference is stabiel op de Duitse groothandelscentra, maar ook daar is melding van kwaliteitsdiscussie, al gaat het om een enkele partij.

Prijs Nederlandse supers voorzichtig hoger

De Nederlandse winkelprijzen voor Nederlandse Conference stijgen deze maand en dat is voor deze fase van het seizoen normaal. Wel is de prijs voor sommige producten nog onder het peil van vorig jaar. Een schaal van 4 peren bij Vomar kost nu € 1.59, waar dat vorig jaar € 1,67 was. Dat verschil geldt ook voor de kilobakjes. De prijzen van Coop en PLUS voor losse peren van € 2,09 zijn recent wel boven het peil van vorig jaar gestegen. In de hele inflatiediscussie in Nederland doet Conference dus nog niet echt mee.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin