Doorgaan naar artikel

Meer peren in omschakeling naar biologisch

Biologische appels zijn er in Europa voldoende om de vraag te dekken. Peren zijn er minder, maar er is bijna 100 hectare in omschakeling.

In België zijn 5 fruittelers met perenpercelen in omschakeling van gangbare teelt naar biologisch. In Nederland zijn 2 telers aan het omschakelen. Die hebben met 18 en 28 hectare peren echter meer areaal dan de 5 Belgische omschakelaars. Dat stelt onderzoeker Matty Polfliet van Proeftuin Randwijk.

Op de open dagen donderdag 16 en vrijdag 17 augustus laat hij aan de sponsoren en supporters van de proeftuin zien wat voor onderzoek er loopt. In het Europees teelttechnisch onderzoek voor biologisch hardfruit wordt minder tijd en geld in peren gestopt dan in appels. Randwijk probeert die balans een beetje recht te trekken.

Schurft grootste probleem

In de Nederlandse biologische teelt van peren is schurft het grootste probleem. Met name takschurft kan in een nat jaar zich in boomgaarden verspreiden doorheen alle bomen. Op Proeftuin Randwijk wordt onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende strategieën en doseringen van koper en van zwavel.

Dit jaar weinig problemen

Tussen het koper- en het zwavelschema is dit jaar, mede door de droge teeltomstandigheden, geen verschil te zien in de rijen Conference, noch in de rijen met biologisaach geteelde Xenia.

Ook de perenbladvlo en zwartvruchtrot vormen in de biologische teelt van peren geen productieverstorende problemen. Alleen in de omschakeljaren hebben telers er wel mee te stellen.

Lastige afzet in omschakeling

Telers in omschakeling hebben het ook in de afzet nog niet zo eenvoudig. “Het omschakelen wordt doorgaans in augustus aangevangen”, stelt Polfliet. “In de fruitteelt geldt dat de 4e oogst na de aanvraag pas als biologisch mag worden verkocht. De 2e en de 3e oogst kunnen dan als biologisch in omschakeling in de markt worden gezet.”

“Die vruchten worden doorgaans pas verkocht als al het biologisch fruit op is, dus vanaf februari of maart is de omschakelende teler pas aan de beurt.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin