Doorgaan naar artikel

Meer partijen groente en fruit komen EU niet in

Meer partijen groente en fruit komen EU niet in

Meer partijen groente en fruit komen EU niet in

Europese landen hebben in 2015 meer partijen groente en fruit bij de grens tegengehouden.

Het ging om 424 partij dat jaar (368 in 2014). In totaal zijn 634 partijen groente en fruit opgemerkt met een voedselveiligheidsrisico. Dat is meer dan andere categorieën noten, vlees of vis, zo blijkt uit het jaarverslag van de Europese meldsysteem RASFF.

Het aantal meldingen van residu-overschrijdingen loopt iets terug. Wel concluderen de Europese autoriteiten dat de gevonden residuen in veel gevallen duiden op gebruik van in Europa verboden middelen.

Salmonella

Dat hoge aantal partijen onveilige partijen (424) werd in 2015 deels veroorzaakt door bijna 80 met salmonella besmette partijen groente en fruit uit India. De Britse voedingsautoriteiten speurden de meeste risicovolle partijen op in 2015 (meer dan 80). Dat lijkt vooral om die Indiase partijen te gaan.

Hepatitis A

Het RASFF was in 2015 ook betrokken bij onderzoek naar besmette partijen bevroren fruit. In Nieuw-Zeeland, Canada en Australië werden klanten besmet met het hepatitis A-virus na het eten van deze  producten. In Nederland werd onderzocht of het virus te koppelen is aan een eerdere grote uitbraak in Europa in 2013 en 2014. Die koppeling is niet gevonden. Wel blijkt uit de onderzoeken dat de virus waarschijnlijk uit China afkomstig is.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin