Groenten & Fruit Actueel
||

Meer overheidssteun voor ondiepe geothermie kassen

Steun voor ondiepe geothermie is één van de maatregelen die minister Sophie Hermans bekend maakt in haar Kamerbrief over versnelling van geothermie in Nederland.
Aardwarmte komt lastig van de grond buiten de tuinbouw. Foto: Ruud Ploeg

Aardwarmte komt lastig van de grond buiten de tuinbouw. Foto: Ruud Ploeg

Naast het dure diepe geothermie is er het goedkopere ondiepe geothermie. Hoewel hier flinke kansen liggen voor glastuinbouw komt het niet van de grond. Er komt een versnellingsprogramma met geld uit het Klimaatfonds. Het kabinet noemt verder Westland als voorbeeld voor geothermie-ontwikkeling.

Steun voor ondiepe geothermie is één van de maatregelen die minister Sophie Hermans bekend maakt in haar Kamerbrief over versnelling van geothermie in Nederland. Het lukt de markt op dit moment niet om zelfstandig deze ondiepe geothermie (Lage Temperatuur Geothermie) van de grond te krijgen. Er is onzekerheid over het bronvermogen enerzijds, maar er zijn ook nog onaantrekkelijke randvoorwaarden anderzijds.

Een bekende pionier is Greenbrothers in Zevenbergen, waar problemen ontstonden bij de put, de buizen en filters van de installatie. Hermans vindt dat er sprake is van markt– en transitiefalen. Daarom wordt door het kabinet, door besteding van het Klimaatfonds, gewerkt aan een meerjarig versnellingsprogramma (2025–2029).

Geothermie blij met kabinetsinzet

Op 4 juli 2025 stuurde minister Hermans de Kamerbrief ‘De ontwikkeling van geothermie’ naar de Tweede Kamer. Geothermie Nederland is blij met de inzet van het kabinet. De brief laat zien dat het kabinet structurele stappen voorziet die in een afsprakenkader moeten landen, aldus Geothermie Nederland. Naast de aandacht voor ondiepe geothermie erkent het kabinet dat aardwarmte ook een systeemoplossing biedt voor netcongestie en leveringszekerheid. Warmte en elektriciteit zijn namelijk overlappende energiebronnen.

Toch ziet Geothermie Nederland nog knelpunten waarin te weinig gebeurt. De Mijnbouwwet sluit nog onvoldoende aan bij de praktijk. De looptijd van vergunningen is te kort en de koppeling met afzetovereenkomsten werkt in de praktijk vertragend. Geothermie Nederland pleit voor een korter en compacter vergunningverleningstraject, waaraan het kabinet wil meewerken, blijkt uit de brief.

Financieringsproblemen aanpakken

Ook zijn er problemen met financiering en risicobeheersing voor aardwarmte. De SDE++-regeling wordt herzien om beter aan te sluiten bij financieringsproblemen voor aardwarmte. Hermans zegt ook naar andere voorzieningen te kijken om de hoge investeringskosten en risico’s voor aardwarmtebedrijven handelbaar te maken.

Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een schadeprotocol en schadefonds. Dit is belangrijk voor het maatschappelijk draagvlak, stelt Hermans. De sector is druk bezig met het opzetten hiervan. Komend najaar wordt hiervoor een regeling verwacht.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers