Meer Nederlands fruit in Duitse groothandel

01-12-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Pink Lady-appels - Foto: ANP
Pink Lady-appels - Foto: ANP

Op de Duitse groothandelsmarkten nemen Nederlandse appels en peren een iets groter aandeel in.

De marktonderzoekers van BLE maken daar melding van in hun marktbericht voor week 47. Dat leidt niet tot hogere prijzen. Voor Elstar gingen de groothandelsprijzen voor Nederlandse appels licht omlaag met € 0,05 naar € 1,20 per kilo.

Ook voor Duitse Elstar is een lichte prijscorrectie zichtbaar op die vrije markt. In twee weken ging € 0,05 af van de prijs. Toch is de Duitse groothandelsprijs voor Elstar nog 53,8% boven het niveau van 2016. Nederlandse appels hebben een aandeel van enkele procenten op de Duitse markt die wordt gedomineerd door Italiaanse productstromen.

Groter aandeel peren

Ook voor peren signaleert de Duitse onderzoeksdienst een groter belang van onder meer Nederlandse Conference. De groothandelsprijs voor Nederlandse Conference is zeker € 0,15 hoger dan dezelfde week in 2016, blijkt uit de gegevens van BLE. Daarmee is het gat met Italiaanse peren kleiner dan vorig jaar. Voor Italiaanse peren wordt minder scherp betaald dan vorig jaar. Het verschil varieert van een paar cent tot € 0,08 per kilo.

Druk van actiemarkt

Op de Nederlandse afzetmarkt lijkt de druk wat van de ketel voor wat betreft winkelacties. De citrusacties hebben de overhand. Van de beschikbare acties ligt het prijsniveau doorgaans op of boven de € 1,49 per kilo. Alleen PLUS gaat daar met € 1,29 voor een Conference-actie onderdoor.

Noemenswaardig is de brede appelactie van Albert Heijn komende week. Voor het fruit op schaaltjes wordt 30% minder betaald. Dan blijkt dat topmerken als Pink Lady met € 2,02 per schaaltje maar net boven de Kanzi-prijs blijft € 1,95. De nieuwe Jazz-oogst is met € 2,19 (actieprijs) de duurste gangbare appel van dit moment, blijkt uit het prijsoverzicht. Ook de biologische Elstar en Santana gaan in de aanbieding. Actieprijs voor vier gelegde appels is € 2,30.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer