Doorgaan naar artikel

Meer nadruk Interpolis op onderhoud kas

Foto: VidiPhoto

Foto: VidiPhoto

Met een checklist van Interpolis voor onderhoud kunnen telers hun kassen beter voorbereiden op klimaatverandering.

Verzekeraar Interpolis ontwikkelde de lijst met andere partijen uit onderhoud en wetenschap. Het is een handleiding, geen eis aan verzekerde telers.

Binnen de Interpolis-sectorraad van telers is het onderwerp onderhoud al langer besproken. De telers vonden zo’n checklist een goede zaak, maar wilden dat eerst goed nagedacht wordt over welk onderhoud zinvol is. Kennis uit eerdere schadezaken en van bouwbedrijven is nu in de checklist opgenomen. Veel van de acties kan de glastuinder zelf aanpassen.

Constructieve zaken

Onderhoud is belangrijk voor telers en verzekeraars. Kleine schades kunnen leiden tot grotere, stelt de verzekeraar. Zeker nu kassen langer en intensiever gebruikt worden. Op het overzicht van de onderhoudslijst staan vooral zaken als fundatie, staalconstructie, aluminiumconstructie, glas en bedekking, luchtmechaniek en hemelwaterafvoer. ”Het zijn die onderdelen waarbij na intensief gebruik slijtage optreedt”, aldus Wil Bakker van onderhoudsbedrijf TST.

Continuïteit en klimaat

De veranderende weersomstandigheden maken het belang van een sterke en dus betrouwbare kas groter. Ondernemers willen dan wel graag weten wat belangrijk is.

Ook Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland erkent het nut en de noodzaak van onderhoud van de kas. Van der Tak: “Met preventie kan aanzienlijke schade beperkt worden. Regelmatige controle en vervanging is essentieel voor de voortgang van teelt en afzet. De checklist is een handig middel om mee te nemen in de structuur van je bedrijfsvoering”.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin