Doorgaan naar artikel

‘Meer komkommers gesneden dan vorig jaar’

Dunnen en bladplukken in de tweede komkommerteelt. - Foto: Harry Stijger

Dunnen en bladplukken in de tweede komkommerteelt. - Foto: Harry Stijger

“In de voorjaarsteelt hebben we 147 stuks/m2 gesneden. Dat is 3 stuks meer dan vorig jaar”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider van Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

“Op het einde van de eerste komkommerteelt hadden we heel veel last van spint gekregen. Ondanks dat we veel roofmijt Phytoseiulus persimilis hadden uitgestrooid, konden we het niet zo schoon houden als in andere jaren. Het is niet uit de hand gelopen, maar wel meer plekken dan afgelopen jaar. Zo waren er verschillende plekken met wel 10 planten die helemaal geel waren. De bladeren werken dan niet meer en deze planten produceren dan nagenoeg geen komkommers meer als de kop eruit is gehaald.”

Rupsen bestreden

Verwoerd: “Tegen rupsen spoten we wekelijks met BT-middelen. Toen we eind week 24 bij de eerste helft van de kas de kop eruit hebben gehaald, hebben we met Steward gespoten tegen de rupsen. Dat is ook gebeurd bij de tweede helft, waar begin week 26 de kop uit de plant is gegaan. Het gespoten middel is slecht voor de biologische bestrijding, daarom hebben we dat niet eerder gedaan maar wel op het einde van de teelt.”

Luis, die met Tepeki en Inter Peki zijn gespoten, was op het laatst geen probleem meer. Op het einde van de teelt was er wel veel luis, die op de onderdieven zaten. “Doordat we het hele seizoen blad wegbreken, groeien er dieven op die breekvlakken. En we hadden geen tijd om ze weg te halen.” Meeldauw is geen probleem geweest.

Latere teeltwisseling

Vorig jaar is drie weken eerder de komkommerteelt gewisseld. In de eerste helft van de kas is op 6 en 7 juli een 19- en 20-daagse plant neergezet. “Een plant van mooie kwaliteit en lengte, die geen dag langer bij de plantenkweker had moeten staan.” Vanwege de hittegolf is de tweede helft van de kas een paar dagen eerder en wel op 15 en 16 juli al geplant. De komkommerplant was toen 18 en 19 dagen oud.

“De eerste zes bladoksels hebben we leeggehaald. Op het zevende bladoksel starten we met vruchtzetting. Een setje bij oksel 7 en 8 en dan bij 9 en 10 weer een setje. Daarna doen we het om en om”, aldus de bedrijfsleider.

Einde week 30 komt de eerste helft weer in productie. Anderhalve week later de tweede helft van de kas. Het is bedoeling om met deze teelt door te gaan tot begin november.

Lees verder onder foto

Ringen van de komkommerplanten. - Foto: Harry Stijger
Ringen van de komkommerplanten. - Foto: Harry Stijger

Twee proefrassen

Bij de tweede teelt is het aantal stengels teruggegaan van 3 naar 2,25 stuks/m2. Het hoofdras is Lausanne (RZ). Er staan twee proefrassen: Bonsanne (RZ) en Dee Viate (Enza). Van ieder ras een tralie in iedere kashelft. Dat is bij elkaar een oppervlakte van 8% van de tuin.

”Bonsanne is eigenlijk Lausanne met een resistentie tegen komkommerbontvirus. Dee Viate heeft hiertegen en tegen meeldauw een tolerantie. Deze proefrassen hebben geplant voor het geval dat we volgend jaar het bontvirus krijgen. En we willen van de meeldauw af, zodat we minder hoeven te spuiten en de productie op peil te houden.”

Sterk gewas met grote bladeren

Het is een mooie, niet gerekte en hele massieve plant. Verwoerd: “Een hele sterke plant waar we tempo mee kunnen maken. De plant heeft grote bladeren. Daarom halen we met dunnen meteen veel blad eruit, zodat we licht op de vruchten houden en het gewas niet te vol wordt. Tevens snijden we aan de onderkant ook gemakkelijk al snel wat bladeren af”

Direct na het planten zijn de roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips uitgezet en de roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint uitgestrooid om deze plagen onder controle te houden.

Tevens zijn Previcur Energy en Aaterra meegedruppeld tegen Pythium, waar vorig jaar in de tweede teelt het bedrijf veel last van heeft gehad.

CO2-doseren met OCAP

Vanaf 1 juni is het bedrijf voor de CO2-voorziening aangesloten op de OCAP-leiding. “Dat bevalt heel goed en is positief voor de besparing van dure energie. De WKK hoeft nu geen draaiuren meer te maken voor de CO2. We kunnen nu zuiniger telen.”

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin