Doorgaan naar artikel

Meer inzicht in aanpak gekke wortels

Zowel met chemische als biologische bestrijding is de agrobacterium die overmatige wortelgroei veroorzaakt, aan te pakken.

Tijdens haar doctoraat-studie ontdekte Lien Bosmans (KU Leuven) dat er een grote fenotypische en genotypische variatie schuilgaat achter het verschijnsel van overmatige wortelgroei. “Die grote diversiteit in waarneembare kenmerken en DNA maakt het probleem minder makkelijk beheersbaar”, legt zij uit aan de Vlaamse nieuwssite Vilt. Bosmans ontwikkelde daarom een accurate detectietest, zodat detectie en identificatie van de plantenziekte duidelijk wordt.

Biofilm in irrigatiesysteem wortels

Een efficiënte bestrijding van gekke wortels wordt sterk bemoeilijkt doordat rhizogene agrobacteriën in staat zijn om biofilms te vormen in het irrigatiesysteem. Experimenten toonden aan dat hoge concentraties waterstofperoxide nodig zijn om biofilms met agrobacteriën af te breken. Een nadeel van de meeste chemische desinfectiemiddelen is dat ze vorming van toxische bijproducten kunnen veroorzaken die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Biologische aanpak

Bij onderzoek naar een biologische bestrijdingswijze vond Bosmans bepaalde bacteriënstammen die in praktijkcondities reductie van het aantal tomatenplanten met gekke wortels opleverden. Biologische beheersing lijkt dus veelbelovend.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin