Doorgaan naar artikel

Meer geld voor mislukte aardwarmteboringen

Foto: Wick Natzijl

Foto: Wick Natzijl

De komende 2 jaar maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in totaal € 9,4 miljoen vrij om bij mislukte boringen uit te betalen.

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie. De afgelopen twee jaar stortte de overheid al opgeteld € 3 miljoen in de begrotingsreserve aardwarmte.

Met het extra geld in de komende twee jaar speelt het ministerie in op de verwachte stijging van het aantal boringen in en buiten de glastuinbouw. Daardoor neemt de kans toe dat Economische Zaken en Klimaat via de garantieregeling ‘verliesdeclaraties’ moet uitbetalen. Voor dit jaar staat een uitbetaling van € 6 miljoen op de begroting. Dat was al bekend.

Inspelen op ontwikkeling

De kans op misboring is klein. Die is berekend op 1,4% kans op een volledige mislukking en 7,6% kans op een gedeeltelijke mislukking. Nu betalen deelnemers een premie van 7%, maar daarmee kan onvoldoende ingespeeld worden op eventuele toekomstige misboringen, schrijft het ministerie. Het aantal uitstaande garanties stijgt snel. Op 1 januari was dat ruim € 70 miljoen, voor 2018 wordt uitgegaan van € 113 miljoen en dat zal doorstijgen naar € 162 miljoen in 2019.

Ondergrond in kaart brengen

Uit de begroting blijkt verder dat het ministerie € 21 miljoen steekt in een project van EBN (Energiebeheer Nederland) om in samenwerking met TNO de ondergrond in Nederland in kaart te brengen, zodat inzicht verkregen kan worden in het volledige potentieel van aardwarmte.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin