Doorgaan naar artikel

Meer duidelijk over EG-regeling glastuinbouw

Nieuwe EG-regeling gaat open in oktober. Foto: Peter Visser

Nieuwe EG-regeling gaat open in oktober. Foto: Peter Visser

Nederland mag € 132 miljoen inzetten voor de energieregeling EG tot 2027. Voor de komende ronde in oktober is € 58 miljoen beschikbaar. Gegevens van ontvangers worden gepubliceerd.

De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat de Nederlandse EG-regeling (Energie-efficiëntie Glastuinbouw) tot 2027 voldoet aan de staatsteunregels. Daarmee staat niets de opening van de komende subsidieronde in oktober in de weg. Donderdag 8 september organiseerde Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor subsidie-adviseurs een informatiebijeenkomst, waardoor al meer duidelijk is over de nieuwe openingsronde van 5 tot 20 oktober.

Qua technieken is er niet veel gewijzigd, zegt adviseur Marianne van der Spek van Flynth. “Er is geen apart budget voor ledbelichting. Dat was wel eerst het plan. Voor telers is de maximale bijdrage nu 20 procent van de investering, dat was 25 procent, maar dat het 20 procent zou worden, was al bekend.”

Openbaarmaking

Voor het eerst zullen de namen gepubliceerd worden van subsidie-ontvangers. Dat is al gebruikelijk bij andere regelingen als de MEI-regeling voor meer experimentele energietechnieken. Ook nieuw is dat bij een overtekening van de regeling wordt geloot. “De volgorde van aanvraag geldt dan niet meer.” In april is de volgende openstelling voor 2024.

Onduidelijkheid

Een vraag bij subsidie-adviseurs is nog wel hoe de maatregelenlijst voor de Energiebesparingsplicht invloed heeft op de mogelijkheid de investering onder de EG-regeling te brengen. Mogelijk gaat gelden dat als een investering in 5 jaar valt terug te verdienen, er geen EG-subsidie mogelijk is. Daar heeft RVO nog geen standpunt over ingenomen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin