Doorgaan naar artikel

Meer details bekend over nieuwe werktuigdrager Nexat

Het idee achter het brede frame van de Nexat is dat 95% van het perceel onbereden blijft. - Foto: Nexat

Het idee achter het brede frame van de Nexat is dat 95% van het perceel onbereden blijft. - Foto: Nexat

Duitse machineontwikkelaar Nexat heeft een bijzondere werktuigdrager ontwikkeld die alle bewerkingen in het land uitvoert – al rijdend over vaste rijpaden. Dit is wat we nu weten.

Het Duitse Nexat heeft een brede alles-in-één werktuigdrager ontwikkeld. De werktuigdrager kan met behulp van verschillende modulaire werktuigen zowel de grondbewerking uitvoeren als het zaaien, de gewasbescherming en de oogst. Volgens de bouwers kan één persoon binnen 10 minuten een werktuig wisselen.

De Nexat heeft een vaste spoorbreedte. De machine rijdt jaarrond over dezelfde sporen. Nexat wordt door de organisatie van de Duitse beurs Agritechnica bekroond met een gouden innovatieprijs.


Lees verder onder de video (met beelden die overwegend in akkerbouwgewassen zijn gemaakt).

Als een zelfrijder

Elk modulair werktuig – van schijveneg tot zaaimachine – is in zekere zin geïntegreerd in de machine. De werktuigen worden opgetild ín de werktuigdrager, zodat er volgens de makers sprake is van een zelfrijdende machine. Het idee, volgens de bouwers, is dat de Nexat-machine met meer precisie de werktuigen gebruikt, met minder wielslip, en met als bijgevolg een lager dieselverbruik.

De werktuigdrager, hier zonder werktuig, rijdt in de lengterichting over de weg. - Foto: Nexat

De werktuigdrager, hier zonder werktuig, rijdt in de lengterichting over de weg. – Foto: Nexat

Tweemaal 550 pk

Momenteel werkt de Nexat op een elektrisch aandrijfsysteem dat wordt aangedreven door twee dieselmotoren met elk 550 pk. De machinefabrikant werkt ook aan een aandrijving met waterstofbrandstofcellen in plaats van dieselmotoren.

De basis van de Nexat is een langgerekt frame (6 tot 24 meter), die in de dwarsrichting op het veld werkt en in de lengterichting over de weg rijdt. Het idee is om op 95% van het perceel te telen in onbereden grond, met als resultaat hogere gewasopbrengsten en een betere bodemgezondheid.

Doel is duurzaam telen

Het doel van Nexat is om technieken als de werktuigdrager te combineren met koolstofvastlegging in de bodem. Op die manier wil Nexat ‘klimaatneutraal’ telen ondersteunen. “Nieuwe kunstmestproducten en nog zwaardere landbouwmachines zijn niet het antwoord op de behoeften van de volgende generatie”, meldt de website van Nexat. “We hebben iets totaal nieuws nodig. We hebben niet meer gespecialiseerde machines nodig, maar een systemische oplossing als basis voor duurzaam, bodembesparend en consistent datagedreven landbeheer.”

De prijs van de werktuigdrager is nog niet bekend.

De Nexat werkt op een elektrisch aandrijfsysteem dat op zijn beurt wordt aangedreven door twee onafhankelijke dieselmotoren met elk 550 pk. Er wordt gewerkt aan waterstofbrandstofcellen. - Foto: Nexat

De Nexat werkt op een elektrisch aandrijfsysteem dat op zijn beurt wordt aangedreven door twee onafhankelijke dieselmotoren met elk 550 pk. Er wordt gewerkt aan waterstofbrandstofcellen. – Foto: Nexat

Beheer
WP Admin