Doorgaan naar artikel

Meer dan helft agf-areaal heeft keurmerk PlanetProof

Spanje en Duitsland doen ook flink mee aan het keurmerk, met respectievelijk meer dan 6.000 en bijna 3.000 hectare teelt. Foto: Ton van der Scheer premium

Spanje en Duitsland doen ook flink mee aan het keurmerk, met respectievelijk meer dan 6.000 en bijna 3.000 hectare teelt. Foto: Ton van der Scheer

In vijf jaar tijd is het marktaandeel PlanetProof geteelde groente en fruit gegroeid naar 55% van het Nederlandse areaal.

Afgelopen jaar nam het totale areaal van bedrijven gecertificeerd voor het keurmerk On the way to PlanetProof toe met 6% toe tot 57.415 hectare. Dat is inclusief de meer dan 10.000 hectare PlanetProof-teelt in andere Europese landen. Vooral Spanje en Duitsland doen flink mee aan het keurmerk, met respectievelijk meer dan 6.000 en bijna 3.000 hectare teelt.

Dat meldt Stichting Milieukeur, die het duurzaamheidskeurmerk beheert. De grootste toename was er afgelopen jaar in het areaal sierteelt onder glas dat met 21% toenam tot 292 hectare. Dat is nog tamelijk bescheiden ten opzichte van de 3.597 hectare PlanetProof -gecertificeerde groente en fruit uit bedekte teelten in Nederland, 69% van het totale areaal.

190 handelsbedrijven en twee supermarktketens

Er zijn nu 2.100 bedrijven met het keurmerk in de plantaardige sectoren. Dat is inclusief 190 handelsbedrijven en twee supermarktketens. Ook dit aantal is met 6% gegroeid. Het aantal bedrijven dat gecertificeerd is voor be- en verwerking van plantaardige producten onder dit label is met ruim een derde toegenomen tot 26.

Twaalf top-keurmerken

On the way to PlanetProof is door Milieu Centraal aangemerkt als een van de twaalf zogeheten top-keurmerken op het gebied van voeding. Dat zijn keurmerken die ambitieus, transparant en betrouwbaar zijn. Voorbeelden van andere top-keurmerken zijn ‘biologisch’, ‘Demeter’, ‘eko’, ‘Beter Leven’ en ‘Fair Trade’.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin