De opvang van dakloze EU-burgers onder wie veel werkloos geraakte arbeidsmigranten wordt uitgebreid. Nu is er € 7 miljoen per jaar voor beschikbaar in zes steden, dat wordt vanaf 2026 13 miljoen, met opvang in meer steden.
Dat schrijft minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. De verdubbeling bijna van het budget volgt op een positieve evaluatie van de pilot in Den Haag, Rotterdam, Venlo, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Hier kunnen EU-burgers terecht, die niet al recht hebben op reguliere daklozenopvang. Gemiddeld 62% van de opgevangen EU-burgers vindt onder begeleiding van onder meer Stichting Barka weer werk of keert terug naar land van herkomst.
Vrijwillige of gedwongen terugkeer
De opvang is kortdurend , wat neerkomt op enkele weken. Het gaat om EU-burgers die nog niet lang genoeg in Nederland verblijven om al voor reguliere opvang in aanmerking te komen, maar wel de juiste papieren hebben om direct aan het werk te kunnen in Nederland, zoals een paspoort en/of een BSN-nummer.
“Ik ben blij dat we de daklozenopvang voor arbeidsmigranten kunnen uitbreiden naar meerdere steden. In een beschaafd land als Nederland is het onacceptabel dat mensen op straat of in bossen leven”, aldus minister Van Hijum. In zijn brief stipt de minister ook aan dat naast vrijwillige terugkeer naar het herkomstland ook gedwongen terugkeer mogelijk is. in 2024 zijn er via de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie en Veiligheid 700 EU-burgers gedwongen teruggekeerd.