Doorgaan naar artikel

‘Meer Britse telers gaan telen op vasteland EU’

In de komende 10 tot 15 jaar zullen meer Britse groente- en fruittelers een bedrijf starten op het vasteland van de EU of daarbuiten.

Dat verwacht het Britse landbouwschap AHDB. Het is één van de vaststaande trends voor de toekomst, verwacht AHDB, dat een nieuwe tuinbouwvisie voor het Verenigd Koninkrijk ontwikkelt. Grote Britse tuinbouwbedrijven verwachten met buitenlandse vestigingen erbij beter te voldoen aan de marktvraag. Die ontwikkeling is er in Nederland al veel langer.

Ontwikkeling snel

De Britse tuinbouw ontwikkelt zich op sommige punten snel. De productiewaarde van aardbeien en asperges is de laatste jaren fors gestegen. De productiewaarde van de tuinbouw als geheel is verdubbeld. Ontwikkelingen zullen doorzetten en versnellen als robotisering de efficiëntie van bedrijven zal verdubbelen de komende jaren. Ontwikkelingen als telen in de stad in verticale systemen komen ook af op de sector, net als nieuwe teelten en plagen en ziektes.

Rol consument

Belangrijk voor de Britse tuinbouw is de consument te volgen. Wat wil de consument over 15 jaar? Koopt deze nog steeds in een supermarkt? Wat vindt de consument belangrijk aan de productie van groente en fruit en hoe speelt de sector daarop in? Later dit jaar wil de AHDB de toekomstvisie presenteren, stelt de voorzitter AHDB-tuinbouw Hayley Campbell-Gibbons.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin