Meer Britse appels uit eigen land

11-11-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

British Apples and Pears wil het marktaandeel van in eigen land geteelde appels de komende jaren opvoeren naar meer dan 50%.

De afgelopen tien jaar is de productie van Britse appels voor de eigen markt al dusdanig toegenomen dat nu twee op de vijf in het Verenigd Koninkrijk verkochte appels Brits is. De branche-organisatie British Apples and Pears hoopt dat de komende tien jaar te verhogen naar drie op de vijf.

Acht miljoen nieuwe bomen

Sinds 2010 zijn meer dan acht miljoen nieuwe bomen geplant, waaronder veel nieuwe rassen als Red Windsor, Red Prince, Junami, Jazz, Rubens en Flanders Pink. Daarnaast heeft de branche gezamenlijk ook bijna € 140 miljoen geïnvesteerd in technologie, onderzoek en ontwikkeling. “Dit maakt het mogelijk om nog meer Britse appels het hele jaar door verkrijgbaar te hebben”, zegt een woordvoerder van branche-organisatie.

Lees verder onder de foto.

Boris Johnson op de markt. Er zijn de laatste tien jaar appelbomen geplant, maar met te weinig plukkers is de Britse oogst dit jaar toch juist weer wat kleiner uitgevallen. - Foto: ANP

Boris Johnson op de markt. Er zijn de laatste tien jaar appelbomen geplant, maar met te weinig plukkers is de Britse oogst dit jaar toch juist weer wat kleiner uitgevallen. – Foto: ANP

Te weinig plukkers

De toenemende personeelsschaarste in Groot-Brittannië kan echter een streep door de rekening van de fruittelers zetten. “Een derde van de telers heeft gemeld dat 1.147 ton niet geplukt kon worden door een tekort aan seizoenskrachten”, aldus de fruittelersorganisatie. Ze verwacht dat de uiteindelijke schade nog een stuk groter zal zijn.

“Een aantal grotere tuinbouwbedrijven overweegt ernstig om de Britse productie terug te draaien en investeringen volgend jaar te verschuiven naar het buitenland als er geen duidelijk signaal komt dat de regering de Seasonal Agricultural Workers-regels optrekt van 2.500 naar 70.000 mensen.”

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk


Beheer