Doorgaan naar artikel

‘Meer Botrytis in tomaat met energiezuinig telen’

Begin week 45 zijn bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle de laatste losse tomaten geoogst. Er was iets te veel uitval door Botrytis.

Rob Oosterom is tevreden over het aantal geoogste kilo’s. Dankzij het mooie weer van dit jaar is het een recordproductie geworden, ondanks dat er minder is gestookt vanwege de hoge energieprijzen.

Oosterom: “Op energiegebied zijn we heel zuinig geweest. We zitten net boven de 21 kuub per vierkante meter. Dat is zo’n 10 kuub minder dan normaal.”

De teelt gaat voor. Daar worden de energiecontracten op afgesloten

Hij denkt ongeveer 3 kuub daarvan toe te kunnen schrijven aan de gunstige weersomstandigheden en de resterende 7 kuub aan het zuiniger telen. “Voor volgend jaar hebben we wel iets meer energie ingekocht, zodat we alle dagen hetzelfde schema kunnen draaien met de WKK.” Dat draaiurenschema past bij het teeltplan. “Want de teelt gaat voor. Daar worden de energiecontracten op afgesloten.”

Heel rustig aan gedaan

In de nacht is 13,5 graden Celsius aangehouden in de slotfase van de teelt, om rond 04:00 uur op te stoken naar 17,5 graden. Overdag werd het 19,5 graden. “We hebben heel rustig gedaan.” Dat was mogelijk. “Het was goed uitgegroeid en het afrijpen ging makkelijk.” Met 40 tot 70 uur per week, afhankelijk van de hoeveelheid zon, viel het aantal schermuren ook best mee.

De watergift is in de eindfase van de teelt afgebouwd, om de matten goed leeg te trekken. “Ook de drainsilo is leeg getrokken, zodat we die makkelijk kunnen schoonmaken.

Rassenkeus

Met sorteren liep het lekker. “Dit soort (Gerdicia) is grover dan wat ik vorig jaar had (Livento). Toch zal de Gerdicia komend jaar niet meer terugkomen.”

Oosterom vond het lastig om een definitieve rassenkeus te maken, maar heeft toch besloten om volgend jaar Joannax te gaan zetten. “Die geeft wel iets makkelijker gele stengels, dus we zullen moeten zorgen dat er goed licht in het gewas komt.” Maar hij ziet daarentegen haast geen Botrytis.

Op een gegeven moment zijn we zelfs gestopt met bladplukken, omdat je Botrytis op de wonden zag komen

Meer Botrytis

“Dit jaar hadden we een beetje te veel uitval van planten door Botrytis. Op een gegeven moment zijn we zelfs gestopt met bladplukken, omdat je Botrytis op de wonden zag komen.” Wat rasgevoeligheid speelt bij Botrytis ook mee. Een andere oorzaak voor de schimmelaantasting is dat er zuiniger aan gedaan is met energie. “Zeker in september hadden we weinig stroomposities in de weekenden. Dan zit je te veel te knijpen met de luchtramen.”

Ook het afvalpercentage speelt mee in de uiteindelijke rassenkeus. “Normaal hebben we 2 tot 2,2 kilo tussen bruto en netto zitten. Hier zit een stukje afval en inwicht in. Maar nu zat er 3 kilo tussen de totaalproductie en de klasse I. Vooral door veel groene val-tomaten, omdat er trossen afscheurden.”

Nieuwe teelt

De nieuwe teelt zal 3 januari weer starten, twee weken later dan normaal. “Dat doen we bewust voor de energie. We hebben in die weken geen posities, en met de feestdagen is er weinig vraag naar elektriciteit.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Oosterom

is teler van losse tomaten bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin