Groenten & Fruit Actueel
||

Meer aardwarmte uit boring Maasdijk; water mag kouder terug

De aardwarmteproductie uit Maasdijk 1 mag omhoog. Van de minister van Klimaat en Groene Groei mag het water verder orden afgekoeld voordat het weer de grond in gaat.
Aardwarmteinstallatie bij glastuinbouwbedrijf. Foto: ANP

Aardwarmteinstallatie bij glastuinbouwbedrijf. Foto: ANP

De aardwarmteproductie uit Maasdijk 1 mag omhoog. Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans staat toe dat het water verder mag worden afgekoeld voordat het weer de grond in gaat. Het derde doublet van het project in Maasdijk kampt met een tegenvaller.

Minister Hermans heeft een besluit genomen over een wijziging van een startvergunning om aardwarmte met een lagere injectietemperatuur terug te mogen injecteren in de diepe ondergrond dan eerder was vergund. In de gewijzigde startvergunning heeft de bronhouder in Maasdijk, HVC, de minimale injectietemperatuur verlaagd van 35 naar 25 graden. De verwachte gemiddelde injectietemperatuur is 30 graden. Dat is een doorbraak voor aardwarmteproductie in Nederland.

De minister staat een minimale injectietemperatuur van 25 graden toe, maar wel met voorwaarden van TNO en Staatstoezicht op de Mijnen. Zo geldt een aanvullend voorschrift op dat de gemiddelde injectietemperatuur niet lager dan 30 graden mag zijn. Dit is om de seismische risico’s beperkt te houden (bodembevingen). Grotere temperatuurverschillen vergroten het risico.

Gemiddelde temperatuur per maand in plaats van jaar

Ook wil de minister dat die gemiddelde temperatuur wordt aangetoond per maand, dus niet per jaar. In dat geval (per jaar) zou in de winter een lagere teruglevertemperatuur kunnen gelden dan in de zomer. In de zomer hoeft het water niet zover terug gekoeld te worden door minder warmtevraag. Dat gemiddelde per jaar is nu niet het geval, blijkt uit het besluit.

De gewonnen warmte zal worden ingevoerd in het WarmteSysteem Westland (WSW), waarin ook restwarmte zal gaan stromen, is de verwachting. Naast glastuinbouw wordt ook warmte geleverd aan woonwijken. Mogelijk wordt de woonwijk Rijnvaart en de kernen ’s Gravenzande en Naaldwijk aangesloten.

Minder warmte dan verwacht uit doublet 3

De drie doubletten van project Maasdijk kunnen dat aan, alleen is er een tegenvaller bij het derde doublet. Daar is de verwachte warmteopbrengst een stuk lager dan verwacht. Hiervoor wordt een andere boorstrategie voorzien en moet opnieuw een vergunning worden gevraagd. De warmtevraag zal door het tijdelijk uitvallen van doublet 3 mogelijk groter zijn dan de warmteafzet.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers