Doorgaan naar artikel

Meer aanvragen interventie fruit dan tomaten

Image

Dinsdag telde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meer interventie-aanvragen voor appels en peren dan voor tomaten.

In totaal hebben nu zo’n 45 telers of afzetorganisaties zich gemeld bij RVO om in aanmerking te komen voor de Europese opkoopregeling.

Morgen (woensdag) wordt pas bekend wat de vergoeding is voor de producten die uit de markt gehaald worden, maar door de betere prijsvorming bij tomaten lijkt de noodzaak om te ‘storten’ weg. Op de veilingen worden prijzen van rond de 50 tot boven de 60 cent per kilo betaald. Maandag meldde RVO nog dat vanaf 18 augustus vooral verzoeken van tomatentelers waren gedaan voor de opkoopregeling. Dinsdag is dat verschoven naar fruittelers, waar de prijsvorming juist extra onder druk is gekomen door de nieuwe oogst en de snelheid waarmee telers nu product proberen te sluiten. Prijzen liggen daar niet hoger dan 27 cent tot 40 cent per kilo, terwijl er nog oude partijen Jonagold in voorraad liggen.

De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen of voor het niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Een deel van het overschot aan groente en fruit dat is ontstaan door de Russische boycot, kan naar de voedselbanken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin