Doorgaan naar artikel

May dreigt: mijn brexit of geen brexit

puzzle with the national flag of great britain and european union on a world map background. brexit concept; Shutterstock ID 438699346; PO: DG

puzzle with the national flag of great britain and european union on a world map background. brexit concept; Shutterstock ID 438699346; PO: DG

De Britse premier Theresa May heeft woensdag in het parlement gedreigd dat er helemaal geen brexit meer komt als de parlementariërs haar brexitdeal niet steunen.

May raakte in een twistgesprek met afgevaardigden. De afspraken die de regering van May in Brussel over de brexit tot dusver heeft gemaakt, lijken totaal niet op een meerderheid in het lagerhuis te kunnen rekenen. Ze zouden zondagmorgen op een speciale EU-top moeten worden ondertekend, samen met de ’scheidingsakte’ tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. May dreigt nu dus dat de brexit mogelijk helemaal niet doorgaat.

De Britse premier gaat woensdagmiddag naar Europees Commissievoorzitter Juncker in de hoop geschilpunten uit de weg te ruimen en bezwaren van Britse parlementariërs over de huidige tekst van het principeakkoord weg te nemen.

Lees verder onder de foto

De Britse premier May, hier in het House of Commons (Lagerhuis), moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. - Foto: ANP

De Britse premier May, hier in het House of Commons (Lagerhuis), moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. – Foto: ANP

Juncker stort zich op brexit

Of dat nog mogelijk is moet de komende dagen blijken. Juncker heeft een reis naar Spanje afgezegd om zich helemaal op de brexit te kunnen storten. Nog steeds zijn er grote geschillen over hoe de toekomstige handelsrelatie eruit zou moeten zien. Ook wordt gesuggereerd dat de overgangsperiode voor het Britse afscheid van de EU tot eind 2022 moet worden verlengd.

Dit is wat May eerder deze week zei over de brexit:

Kwesties visserij en Gibraltar

Daarnaast is het volgens Britse media de vraag of de Britse wateren toegankelijk blijven voor Europese vissers en wat de positie van onder meer Gibraltar en Noord-Ierland na de brexit zal zijn.

May moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. De onvrede over haar brexitbeleid is al lang groot binnen haar eigen Conservatieve Partij, maar haar hoop dat er in andere partijen medestanders te vinden zouden zijn, lijkt te vervliegen.

Lees alles over de brexit

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin