Doorgaan naar artikel

Marktupdate: Appelprijs blijft achter in EU

Foto: Michel Zoeter

Foto: Michel Zoeter

De gemiddelde appelprijs in de Europese Unie liep in april niet of nauwelijks op, terwijl dat in in het voorjaar wel werd verwacht.

De Europese Commissie spreekt van een oplopende achterstand vergeleken met andere jaren, zoals het 5-jarig gemiddelde. Per ras kan het beeld in de afzet verschillen. Voor de afzet van Elstar in Nederland lijkt dat namelijk niet het geval. Binnen de EU beslaat de productie van Red Delicious, Fuji, Gala en Granny Smith al 60% van de totale EU-productie.

€0,53 is appelprijs

Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde blijft de gemiddelde appelprijs van €0,53 dit jaar in april circa 8% achter. Dat geldt voor alle grote appellanden (Frankrijk, Italië, Polen en Duitsland) in het prijsonderzoek van de EU. De Poolse appelprijs bleef in april zelfs 22% achter bij dat gemiddelde. Frankrijk was het enige land met een licht oplopende appelprijs in april (+2%). Die telersprijs ligt het dichtst bij het 5-jarige gemiddelde van de grote appellanden in dit onderzoek.

Franse appelprijs hoogst

Met €0,81 gemiddeld voor een kilo appels is de Franse appelprijs twee keer zo hoog als de Duitse appelprijs. Die ligt met €0,40 per kilo nog €0,02 voor op 2016.

Volgens de Europese Commissie is het mogelijk dat extreme weersinvloeden, zoals de vorst eerder deze maand, een psychologische werking kan hebben op de huidige afzet. Het gevolg kan een oplopende appelprijs in mei zijn, maar het is nog te vroeg om dat constateren.

Beheer
WP Admin