Doorgaan naar artikel

Marktleider tomaat met investeerders in indoorteelt

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De grootste Britse tomatenteler gaat ook andere producten telen. Dat is niet vanwege ToBRFV, maar de stap is haalbaar met Britse investeerders.

APS Group is met een aandeel van 40% van de Britse tomatenteelt de huidige marktleider. Het familiebedrijf teelt al bijna 75 jaar tomaten en groeide de laatste jaren indrukwekkend met vreemd kapitaal.

De nieuwe strategie luidt een forse diversificatie in met nieuwe teelten waaronder paprika, aubergine, komkommer. Ook zet het bedrijf stevig in op meerlagenteelt (vertical farming).

Emma Burke, verantwoordelijk technisch directeur bij APS Group, maakte de nieuwe strategie bekend op het World Tomato Congress. APS Group zoekt normaal niet zo de media-aandacht. “We zijn meer een bedrijf van aanpakken, maar we kozen ervoor om in Nederland op het congres onze nieuwe strategie uit de doeken te doen”, aldus Burke.

U gaat van tomatenteelt diversificeren naar andere glasgroente. Is dat omdat de markt erom vraagt, of doet u ook aan risico mijden vanwege ToBRFV?

Burke: “Het heeft niets met teeltrisico’s te maken. We gaan ons productaanbod uitbreiden omdat onze retailklanten erom vragen.”

APS Group heeft in Noord-Yorkshire een bestaande locatie van 14 hectare gekocht en gemoderniseerd. Gaat u daar de andere teelten starten zoals aubergine, paprika en komkommer?

“In de locatie in Selby planten we volgende week komkommer en tomaten op in totaal 14 hectare. De teelt van aubergine en paprika starten we in bestaande locaties.”

Lees verder onder de tweet.

U heeft een aandeel van 40% in de Britse tomatenproductie. Blijft u die positie houden als u andere teelten start?

“Ja, we blijven die positie houden. De teelt van de andere glasgroente wordt gecompenseerd door de uitbreiding van ons areaal in Noord-Yorkshire.”

We hebben contact met paprikatelers uit Nederland

U heeft een relatie met The Greenery. Zijn zij betrokken bij uw nieuwe teeltplannen?

“Het klopt dat The Greenery aandeelhouder is, maar we hebben langdurige relaties met telers van andere afzetorganisaties die variëteiten voor ons telen. Daarover delen we al veel teeltinformatie. We hebben contact met paprikatelers uit Nederland. Die zijn hier ook geweest, maar we maken ook gebruik van teeltadviseurs.”

Misschien nog wel opmerkelijker is uw investering in vertical farming. U bent gestart met commerciële productie. Dat maakt u een voorloper? Hoe zet u die stap?

“Deze investering in verticale farming is mogelijk gemaakt door een joint venture met 2 partners, P3P voor energie en Triple Point voor financiering. APS levert de groene kennis in dit project. We hebben een commerciële productielocatie en een locatie waar 2 onderzoekers kijken naar de optimale teeltomstandigheden en de beste variëteiten voor bladgroente.”

Waar is die locatie voor vertical farming, bij één van uw kassencomplexen in Engeland?

“Daarover doen we nu geen uitlatingen. Begin volgend jaar kunnen we meer zeggen over onze vertical farming activiteiten.”

Uw bladgroenteproducten uit die vertical farm ligt al in de Britse winkels? Wordt dit ook op de verpakking gemeld?

“We telen dit op verzoek voor 1 afnemer. Dat het verticaal geteeld is, wordt niet op de verpakking gemeld.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin