Markt: Zorgen om sla- en komkommermarkt

21-04-2020 | Laatste update op 26-10 | |
De slamarkt staat onder druk door de coronacrisis. - Foto: Groenten&Fruit.
De slamarkt staat onder druk door de coronacrisis. - Foto: Groenten&Fruit.

Nieuwe weekprijzen van Belgische veilingen bevestigen zorgen over de afzetmarkt voor komkommer en sla.

Op de Belgische markt zijn maatregelen genomen om minder van slasoorten als lollo rossa en lollo bionda te produceren. Voor effecten is het nog te vroeg, blijkt ook uit de weekprijzen in week 16.

Voor beide slasoorten is de afzet niet vergelijkbaar met de twee voorgaande jaren, toen een veelvoud van de laatste weekprijs (circa € 0,10) werd betaald. In 2018 was dat bijvoorbeeld € 0,53 voor lolla bionda en € 0,39 voor lolla rossa. Telers van deze luxe slasoorten worden hard geraakt door de sluiting van de horecamarkt.

Productieafspraak met slatelers

Het is afwachten of de productieafspraak met telers veel uithaalt. Het gaat naar verluidt om kleine arealen waar niet wordt geoogst. De Belgische afzetorganisaties kunnen die afspraken maken vanwege de samenwerkingsstructuur. Voor kropsla is de productiekrimp niet nodig, getuige de weekprijs van € 0,40. Maandag 20 april lag die prijs alweer hoger, blijkt uit veiloverzichten.

Paprikakleurtjes en witlof

In de weekprijsoverzichten voor week 16 liggen asperge en courgette nog vóór op voorgaande jaren in weekprijs. Voor paprikakleurtjes en witlof zijn de prijzen zelfs veel hoger dan voorgaande jaren. Bij paprika is een dip in de Spaanse aanvoer de oorzaak. Bij aubergine is de weekprijs weer onder het niveau van voorgaande jaren gekomen, na overigens een gunstige prijsperiode.

Komkommmermarkt is pijnpunt

De komkommermarkt is het pijnpunt van de huidige afzetmarkt. Het is onduidelijk waardoor de prijsinzinking precies zo structureel is.

Van marktmaatregelen was maandag 20 april nog geen sprake, maar de Belgische veilingen kijken van dag tot dag naar eventuele maatregelen.

Eigenlijk gelden al maatregelen. Niet alles wordt verkocht in België. De stroom van kleinere komkommers die worden opgekocht (interventie) voor de voedselbank, groeit.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer