Doorgaan naar artikel

Markt: Wisselvallig courgetteseizoen loopt ten einde

Sinds de laatste dagen van september trekken de prijzen voor courgette voorzichtig aan. Bij ZON fruit & vegetables praten we dan over 22 cent. Dat is nog steeds ‘niet hoog’, maar het seizoen loopt ook nagenoeg ten einde.

Tussen eind augustus en eind september waren de prijzen ronduit slecht, op een niveau tussen 5 en 15 cent. De oorzaak was de (te) grote aanvoer. Die is inmiddels achter de rug, maar het einde van het seizoen komt ook in zicht. Sinds begin vorige week is sprake van een lichte prijsstijging, maar bij ZON fruit & vegetables was de klokprijs op 6 oktober 22 cent per stuk voor de sortering X14 en bij REO veiling 27 cent.

BelOrta

Bij BelOrta is de prijsvorming heel het seizoen al iets beter. Dat kan verklaard worden uit het redelijk grote aanbod. gekoppeld aan enkele grote inkopende partijen. Op 6 oktober werd bij BelOrta 36 cent betaald. Dat was evenveel als voor groene courgette X14 van onder glas. Bij BelOrta zitten de prijzen van glas en vollegrondscourgette in de afgelopen twee weken redelijk dicht bij elkaar. Op 24 september werd voor vollegrondscourgette 13 cent betaald en voor glascourgette 17 cent. Op 1 oktober was dat 27 en 29 cent en op 4 oktober 38 en 37 cent.

Wisselvallig seizoen

Aangezien de hausse aan courgette in de vollegrond voorbij is en de (nacht)temperaturen lager worden, zullen de prijzen in de nog resterende tijd tot half oktober naar verwachting nog wel wat doorstijgen, maar dat zal geen substantiële bijdrage meer leveren aan het eindresultaat van een wisselvallig seizoen.

Spaanse courgette

Sinds twee weken zijn inmiddels ook al weer Spaanse courgettes op de markt. Omdat het prijsniveau van Spaanse courgette momenteel iets lager ligt dan die van Nederlandse en het Nederlandse aanbod snel afneemt, zullen supermarkten binnenkort omschakelen naar het Spaanse product. Bij ZON zal dat product over niet al te lange tijd dan ook weer voor de klok beschikbaar zijn.

Tendens: Omschakeling naar Spaanse courgette

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin