Doorgaan naar artikel

Markt: Veel kilo’s en prijsdruk aardbeienmarkt

Sellingenteelt. Foto: Joost Stallen

Sellingenteelt. Foto: Joost Stallen

De aardbeienmarkt moet bijschakelen in hogere zomerversnelling.

Kopers op de veiling verwachtten maandag 14 juni al lagere aardbeienprijzen, gezien de Belgische veilingprijzen van het weekend. De relatief hoge aanvoer deed maandag prijzen over de hele linie flink dalen. Voor goede aardbeien werd vaak niet meer dan € 0,80 betaald. Daarin zit al een bonus voor beschermde teeltwijze. Dat was zo in Nederland en België.

De allerbeste partijen, zoals label Sweet and Sunny bij The Greenery, konden nog € 1,30 noteren tot € 1,80, maar ook dat is een matige prijs. Er waren al fijne aardbeien te koop voor € 0,30 per pond. Alle partijen zijn wel verkocht. Ook dat is een conclusie van de veildag maandag.

Weersextremen

Maandag toonde niet alleen veel kilo’s voor de klok, ook de kwaliteit was moeilijker. De hoop is dat deze week dat beeld weer verdwijnt. Hoe de weersextremen daarop inspelen, valt te bezien. De tropische temperaturen worden later deze week opgevolgd door mogelijk zware buien.

De hoge aanvoer kan aan het begin van deze handelsweek nog gekoppeld worden aan extra Scandinavische vraag, vanwege de viering van midzomernachten. In België wordt gekeken naar extra ruimte op de Franse markt en binnenlandse supermarktacties. Zo is de ruimte op de Europese markt vooralsnog niet groot.

Acties winkels

Woensdag eindigt een seizoensaanbieding bij Jumbo met aardbeien. Dat zou tot meer veilaanbod bij The Greenery kunnen leiden deze week. Met de komst van pitfruit ligt de focus van supermarkten ook bij meer zomerfruitsoorten. AH heeft deze week kersen, druiven en perziken in de aanbieding, naast een aardbeienactie van € 2,69 voor 400 gram.

Beheer
WP Admin