Markt: Uitschieters verhullen gemiddelde start veilingen

15-01-2020 | Laatste update op 19-09 | |
De witlofprijs piekte in de laatste weken van december. -  Foto: Archief G&F.
De witlofprijs piekte in de laatste weken van december. - Foto: Archief G&F.

Een aantal positieve prijsuitschieters in de uitbetaalde weekprijzen is zichtbaar in een gemiddelde start van het afzetjaar in Vlaanderen.

Dat blijkt uit een vergelijking van de weekprijzenoverzichten van de Belgische veilingen van de laatste 3 jaar. Alleen witlof, Conference en aardbeien scoren hoge ogen in de meerjarige vergelijking. Kropsla, prei, spruiten en tomaten behalen een gemiddelde tot matige prijs in week 2 in de meerjarige prijsvergelijking.

Voor aardbeien en komkommer is het nieuw dat de Belgische veilingen prijsnoteringen afgeven in deze winterperiode. Het toont de groei van de jaarrondproductie op deze veilingen. De prijs van aardbeien was bijzonder hoog rond het jaareinde en komt in stapjes terug naar een normaal niveau tot € 6,46 per kilo in week 2.

Witlof zakt ook terug naar een normaal niveau. Belgische veilingen gaven prijzen af van meer dan € 2 per kilo, maar daar is in week 2 een prijs van € 1,50 tot stand gebracht.

Klein aanbod Conference

Bij spruiten zijn de weekprijzen van dit jaar (€ 0,88) bij de beste twee van de laatste vier jaar. In 2017 lag het prijspeil op de veilingen nog wel duidelijk hoger (€ 1,37).

De prijs voor Conference kwam in week 2 boven het peil van 2017, 2018 en 2019. Het aanbod was wel heel klein op de veilingen de laatste weken. Het zegt weinig over het verdere verloop van het seizoen als de productie bij de sorteerbedrijven weer op gang komt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer