Doorgaan naar artikel

Markt: Trostomaten na piek snel naar bodemprijs

Waar de klanten de tomaten eerder uit de handen trok van de handel, wordt nu de dagmarkt overvoerd.

De daghandel heeft moeite met de aanvoer van dit moment. Bij The Greenery kwam de prijs daardoor onder € 0,20 voor trostomaten middel. Dat is niet eens ongebruikelijk voor de zomermaanden, maar voor trostomaten is dat beeld wel even wennen.

Piek in laatste weken juli

De maand juli was buitengewoon goed met een piek in de laatste weken. Contract- en uitbetaalprijzen gingen door het dak tot boven de euro. De vraag was er uit heel Europa om aan de gunstige zomervraag te voldoen.

Bij BelOrta ging de sortering Elite donderdag 8 augustus ook richting de grens van € 0,20, maar bleef er net enkele centen boven. De prijsvergelijking tussen The Greenery en BelOrta gaat vanwege heffingsverschillen overigens niet geheel op.

Consumptie trostomaten daalt, aanvoer stijgt

Na de krapte is de marktrealiteit heel anders. Met recordproducties werd al in week 31 meer geoogst dan verwacht. Aan de aanvoer van Elite-trostomaten bij BelOrta te zien was de productie vorige week (vlak na de hitte) nog wel groter dan donderdag 8 augustus, maar de vraag is in week 32 ook fors gedaald. Dat komt door het flauwe zomerweer. De consumptie daalt bij deze aanzwellende aanvoer. Logisch dat prijzen dan onder druk komen te staan, stelt een verkoper.

Contractprijzen komen komende week daardoor in een heel ander daglicht te staan. Dat geeft de markt wel gelijk weer nieuwe impulsen, verwacht de handel. Door de hoge prijzen van de afgelopen weken blijven de winkelprijzen hoog en is de actiebereidheid beperkt in het winkelkanaal.

‘Snelle prijsdaling gunstiger’

De nieuwe werkelijkheid op de markt met bodemprijzen zorgt mogelijk voor snelle nieuwe impulsen. Een verkoper gelooft dat de plotselinge omschakeling daardoor beter is voor de markt dan een langzame terugval.

Uitblijven zomerdip gunstig

Voor telers was het uitblijven van een zomerdip in juli gunstig. Hoe dat voor de opbrengst per vierkante meter van telers uitvalt, valt te bezien. De productie in deze weken is hoger dan tijdens de warme weken. Daarmee is deze afzetweek belangrijker in het rendement. Al lijkt het voor productierassen met rendement de goede kant op te gaan.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin