Doorgaan naar artikel

Markt: Steeds meer aubergines uit Turkije

Markt: Steeds meer aubergines uit Turkije premium

Markt: Steeds meer aubergines uit Turkije

Turkije heeft in de afgelopen 3 jaar de export van aubergine naar de EU bijna verdubbeld en is nu de vierde leverancier van deze vruchtgroente, blijkt uit cijfers van Eurostat.

In 2017 exporteerde Turkije 8.367.100 kilo aubergine naar de EU, ruim 80% meer dan in 2015. Op het totaal van 225,6 miljoen kilo (2017) is het aandeel van Turkije nog gering (minder dan 4%) in de aubergineverkoop binnen de EU. Opvallend is wel dat de import zo snel stijgt. Daardoor is Turkije nu na Spanje, Nederland en Duitsland de grootste aanbieder van aubergine in de EU.

Grootste aanbieders

Spanje is met volume van ruim 120 miljoen kilo goed voor een aandeel van maar liefst 53%. Nederland leverde vorig jaar 52,8 miljoen kilo binnen de EU, een aandeel van ruim 23%. Duitsland staat derde met 11,9 miljoen kilo en een aandeel van ruim 5%. België komt op de vijfde plaats als leverancier van aubergines binnen de EU. Met ruim 7,7 miljoen kilo heeft het een aandeel van 3,4 procent. De Belgen wisten wel een hoge productprijs te realiseren: gemiddeld € 1,41 per kilo, tegen € 1,18 voor de Spaanse en € 1,28 per kilo voor de Nederlandse aubergines. De Turkse aubergines brachten gemiddeld € 0,96 per kilo op, aldus Hortoinfo op basis van cijfers van Eurostat.

Marokko marginaal

De Spaanse website maakt ook melding van ruim een vervijfvoudiging van de aubergine-import uit Marokko in 3 jaar. Maar het blijft een marginale hoeveelheid: 335.200 kilo ofwel 1,5 promille van het totaal.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin