Doorgaan naar artikel

Markt: Spaanse paprika laat het afweten

Foto: Archief G&F premium

Foto: Archief G&F

De extreem hoge dagprijzen voor gekleurde paprika worden mede veroorzaakt doordat Almería dit jaar veel eerder van de markt is dan andere jaren.

De klokprijzen van rode en gele paprika gaan deze week door het plafond van € 5 per kilo. Het aanbod uit Nederland en België is bijzonder laag doordat de productie dit jaar in grotere golven komt dan normaal. Tegelijkertijd is Almeriá niet meer in staat om voldoende gekleurde paprika’s te leveren van goede kwaliteit. Daarmee doorbreekt het de trend van de laatste jaren waarin de export in het Nederlandse voorseizoen steeds meer toeneemt.

Warme winter

De oorzaak van het vroege einde van het seizoen in Almería ligt in het warme weer van afgelopen winter. Daardoor is de productie sterk vervroegd. Van september tot en met januari lag de export van paprika 11% hoger dan in het vorige seizoen, terwijl het areaal met 6,5% is gestegen. Volgens recente cijfers van de regering van Andalusië stond er dit seizoen 10.839 hectare paprika in Almería. Hiervan is 57% (bijna 6.200 ha) rood geblokte paprika en 16% geel geblokte (ruim 1.700 ha).

Kwaliteit onderuit

Eind maart meldde de regering van Andalusië dat er dit voorjaar veel kwaliteitsproblemen waren in de paprika. Door de hoge temperaturen tijdens de zetting en de hoge zonne-instraling is de houdbaarheid van het product onvoldoende om nog op transport te gaan naar Noord-Europa. Bovendien waren begin april de prijzen van groene paprika uitzonderlijk hoog. Veel telers in Almería en Murcia hebben de keuze gemaakt voor rood of geel bedoelde paprika’s groen te oogsten. Ook daardoor is het volume gekleurde paprika voor de export sterker gedaald dan normaal.

Voorseizoen wisselend

In de periode van september tot en met november is een trend zichtbaar naar seizoenvervroeging, maar dat gaat met ups en downs. In 2016 produceerde Almería in deze periode van overlap tussen het Nederlandse en Spaanse seizoen ruim 183 miljoen kilo geblokte paprika. Dat is nog steeds het record. In 2017 was het bijna 18 miljoen kilo minder en in 2018 kwam de productie op bijna 175.000 kilo van september tot en met november. De vroege productie is afhankelijk van de plantdatum en het zomerweer. In enkele extreem hete zomers lukte het niet om vroeg een goed eerste zetsel aan de plant te krijgen.

‘Meer vroege plantingen’

Voor komend seizoen is de verwachting dat meer telers vroeg zullen planten. De trend dat de vroege productie beter betaald wordt, is opnieuw bevestigd. Volgens zaadfirma Seminis ligt de middenprijs van geblokte paprika de laatste jaren op € 0,87 per kilo, aldus de april-uitgave van maandblad FH Almería. Volgens de door G&F verzamelde cijfers van de voornaamste afzetorganisaties in Almería lag de middenprijs tot en met maart op € 0,77 per kilo. In februari en maart waren de prijzen, zoals gebruikelijk, hoger dan in de rest van het seizoen. Maar in vergelijking met de 2 voorgaande seizoenen vielen de prijzen toch behoorlijk tegen.

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin