Doorgaan naar artikel

Markt: Spaans product drukt nog niet op prijzen

Foto: Peter Visser. premium

Foto: Peter Visser.

De markt neigt meer naar Spaans product bij glasgroente. Dat leidt niet tot ongemakkelijke prijsdruk op de vrije markt.

Van de groep grote glasgroenteproducten wordt komkommer iets lager gewaardeerd dan 2019, blijkt uit veilingoverzichten uit België. Andere producten doorstaan de vergelijking goed. Bij komkommer meldden Duitse marktonderzoekers al dat de winkelketens op de vrije markt veel Spaanse komkommers wegkochten voor hun winkelprogramma‘s. Dat leidde tot stijgende prijzen, terwijl Nederlandse en Belgische komkommers iets goedkoper werden. De Nederlandse veilingprijzen deze week tonen een iets oplopende tendens, maar een beperkte aanvoer. Voor de maat 400 gram was de prijsmaandag 4 oktober al relatief hoog gestart op de Europese markt. Andere sorteringen leverden iets in.

Tomaten

De Nederlandse en Belgische tomaten konden de Duitse vraag moeilijk invullen, waardoor op de vrije markt de prijs in week 40 hoog bleef en ook klasse 2 op de groothandelsmarkten werd opgenomen door horecakopers. Ook deze week is op de veiling van The Greenery nog zichtbaar dat trostomaten in prijs gewaardeerd worden tot boven de euro.

Paprika en aubergine

Bij paprika is het Spaanse product in opkomst, maar in week 39 nog niet zo sterk aanwezig dat het tot prijsdalingen leidde. Opvallend is de aanwezigheid van meer Poolse paprika op de Duitse markt, al overtuigt de kwaliteit niet, stellen Duitse marktonderzoekers. Ook bij aubergine is de aanwezigheid van Spaans product voelbaar, maar een stabiel prijsvorming blijft zichtbaar in week 40. Ook deze week start de handel op een niveau dat ruim boven de euro ligt.

Vollegrondsgroente

Bij vollegrondsgroente vallen hoge prijzen op bij bloemkool in week 40. Dat is een beeld dat in Europa breed zichtbaar. Zo ook op de Franse veilingen. Dinsdag 6 oktober werd daar de trend naar beneden ingezet en kwam de prijs van boven de € 2 naar een niveau van circa € 1,50. Bij The Greenery stond een kleine aanvoer met prijzen tot nog boven de € 2, maar in volume onbetekend.

Klik hier voor meer dagprijzen

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin