Doorgaan naar artikel

Markt: Recordhoeveelheden Spaanse paprika

Spanje produceert en exporteert dit seizoen een recordhoeveelheid paprika. Maar de middenprijs blijft achter en de laatste weken sluit de kwaliteit niet altijd aan bij de vraag.

Almería produceerde van september tot en met februari al ruim 488 miljoen kilo (geblokte) paprika, ruim 11% meer dan vorig seizoen. Nog nooit eerder was de productie zo groot. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door groei van het areaal. Maar ook het weer is dit seizoen gunstiger. Doordat het nauwelijks koud is geweest, is vooral in januari veel meer product vermarkt dan vorig seizoen. De productie lag 20% hoger dan vorig jaar januari en was met 110.174 ton bijna even groot als de februari-productie.

Lagere middenprijs

De prijzen vallen echter tegen. Het ruime aanbod zette de prijzen vooral in de laatste maanden flink onder druk. De middenprijs op de veilingen van Almería lag daardoor tot en met februari op € 0,73 per kilo. Dat is 11% lager dan vorig seizoen. Bij groene paprika staat de mindere kwaliteit een goede prijsvorming in de weg, bericht de regering van Andalusië in haar marktbericht van week 9. Het percentage klasse 2 schommelt tussen 10 en 15. Het gaat voornamelijk om productie van teelten die beëindigd worden. De komende weken zal het aanbod groene paprika’s afnemen.

‘Geen speculatie’

Telers die langer doorgaan, oogsten in maart voornamelijk gekleurde paprika (rood, geel, oranje). In tegenstelling tot vorig seizoen zien waarnemers niet dat telers speculeren op prijsverhogingen. Vorig jaar hielden veel telers op met oogsten en ‘bewaarden’ de paprika’s aan de plant. Nu zouden de vruchten gewoon geoogst worden op het juiste moment van rijping. De verbeterde prijsvorming in februari gaf in ieder geval voor rode paprika geen reden om ze te bewaren.

Te grove vruchten

Toch heeft de sector moeite om aan alle eisen van de markt te voldoen. Door het gunstige weer is een groot deel van de geoogste paprika’s erg grof, valt te lezen in het weekrapport van week 8. Daardoor passen ze niet in de stoplichtverpakking. In een aantal gevallen is men overgegaan tot het maken van 600 grams-verpakkingen in plaats van pondsverpakkingen.

Flink herstel

Begin vorige week vertoonden de klokprijzen van rode en groene paprika op de veilingen van Almería een indrukwekkend herstel. De groene sprongen even boven € 1,20 per kilo uit, maar daalden deze week al weer onder € 1 per kilo. De prijs van de rode paprika klom eind vorige week op naar € 1,37 per kilo, maar moest begin deze week 20 cent toegeven. De prijsvorming van gele paprika laat geen opleving zien vanwege het ruime aanbod.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin